Meg akarták buktatni Orbán Viktort Brüsszelből

2012.10.18. 12:15
A januári Békemenet megmentette Orbán Viktor miniszterelnököt, akit kormányával együtt meg akart buktatni a baloldali érzelmű Európai Unió. A menet szervezői szerint azért fontos, hogy október 23-án újra megjelenjenek az utcákon a kormány támogatói, mert az ország zsarolói miatt meghozott, de valójában a zsarolókat sújtó Matolcsy-csomagra ismét háború lesz a válasz. A kormányt védő menet a Széna térről indul.

Útonállóhoz hasonlította az Európai Uniót Bayer Zsolt, az október 23-ra tervezett újabb Békemenet egyik főszervezője, olyan útonállóhoz, aki megzsarolta a Magyar Köztársaság kormányát.

Januárban, az első Békemenet mentette meg Orbán Viktort és a kormányt, Orbán ezt maga mondta el, hogy Brüsszelből megbuktatták volna, hogyha a „félmilliós Békemenet” nem áll ki mellette – állította Bayer. Most ismét megzsarolták a kormányt, és ezért kellett bejelenteni Matolcsy György gazdasági miniszternek egy újabb megszorító csomagot. De a szerdán kicsomagolt csomag mindegyes intézkedése a zsarolókat sújtja, ezért „a háború újrakezdődik”.

Fritz Tamás politológus, menetszervező is azon a véleményen volt, hogy a januári menet bebizonyította, egyetlen kormány sem ér sokat civil támogatás nélkül. Orbánnal – mondta Fritz – másképp beszéltek Brüsszelben, miután láthatóvá vált tömeges támogatottsága. A kormány leváltásának céljáról az uniós baloldali többség azonban továbbra sem tett le, ezért megint bizonyítni kell.

Fritz szerint a nemzeti szuverenitás védelme mellett a felvonulás azért is fontos, mert a „belső támadások felerősödtek”, a „Milla kihívás”, és nem szabad hagyni, hogy október 23-án olyan látszat alakuljon ki, hogy csak az ellenzék van az utcán.

A menet szervezői változtattak a korábbi útvonalon. Az október 23-i rendezvény nem a Hősök teréről, hanem Budáról, a Széna térről indul. A vonulás a Margit hídon keresztül, a Nyugati tér érintésével a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán keresztül éri majd el a Kossuth téri végállomását.

Csizmadia László szóvivő bejelentése szerint a változtatásról azért döntöttek, mert a Széna téren a felvonulók is közelebb lesznek 1956 emlékéhez. A menetre nem várnak politikusokat, és nem lesznek politikai beszédek sem.