Orbán maga is brüsszeli puccsról beszélt

2012.10.18. 22:13 Módosítva: 2012.10.18. 23:19

Orbán Viktor szerint ha nincs a januári békemenet, könnyen lehet, hogy már nem ő a miniszterelnök, kormánya nem élte volna túl a támadásokat. A kormányfő az Egy a haza - Békemenet 2012 című, csütörtökön bemutatott kötetben olvasható interjúban arról is beszélt, hogy bár érzelmileg érthető felvetés, katasztrofális döntés volna kilépni az EU-ból.

Orbán idén februárban is beszélt már külföldi puccsveszélyről, sőt, világösszeeskűvésről, ezt most a kötetben megjelent interjújában is megismételte, bár alá most sem támasztotta. Ha nincs a békemenet, "akkor lehet, hogy valóban nem éltük volna túl ezt az időszakot. (...) Ha a hagyományos diplomáciai szkander erőszabályai érvényesültek volna, és a közönség nem szállt volna be a mérkőzésbe az egyik fél oldalán, akkor könnyen lehet, hogy ezt az interjút tényleg egy másik miniszterelnöknek kellett volna adnia", mondta.

A kormányfő az interjúban nem összeesküvésnek, hanem koordinált akciónak nevezi az említett támadásokat, amelyeket szerinte a kormány által okozott érdeksérelmek szültek. "Hogy ez be fog következni, abban biztos voltam. (...) Nagyon sok érdek sérült ugyanis. (...) Leállítottuk a garantált piacokra rátelepedett külföldi vállalatok pénzszivattyúit, és emiatt e cégek tulajdonosainak, továbbá az európai bürokratáknak, spekulánsoknak és sok mindenkinek az érdeke sérült" - nyilatkozta.

Azt a felvetést viszont, hogy Angela Merkel akarta megbuktatni, elvetette. "A német kormányokat kihagynám ebből" - felelte az interjút készítő Bayer Zsoltnak. Szerinte "Németországnak nem érdeke, hogy Magyarországon instabilitás és a demokratikus ügyintézéstől eltérő állapot jöjjön létre. Nem kell neki sem 2006-os utcai zavargás, sem Békemenet".

Az interjúban beszélt még a keleti piacok felemelkedéséről, a globalizáció végéről és a szerinte a jövőben kiemelt szerepet játszó kereszténységről is.