Medgyessy Péter kilenc legviccesebb arca

2012.10.19. 12:32
Útelágazódáshoz érkeztünk: 70 éves lett Magyarország volt miniszterelnöke, a nagy nevettető, akinek többek között Gyurcsány Ferencet is köszönhetjük. Medgyessy Péter több mint nyolc éve vonult ki a közéletből, de az utódoknak több területen sem sikerült őt túlszárnyalniuk. Minek volt jobb, dadogó szónoknak vagy politikai taktikusnak, akit a saját embere puccsolt meg? Összegyűjtöttük a kilenc legemlékezetesebb arcát. Szavazzon!

„Azt hiszem, hogy be kell vallanom: SZERETEM MEDGYESSY PÉTERT!” – tört ki hirtelen az egyik kollégánkból, miközben jobbnál jobb Medgyessy-idézetekbe futottunk bele. Persze nem nehéz nosztalgiával visszatekinteni, hiszen nagy idők voltak azok: beléptünk az Európai Unióba, túléltük a SARS vírust, és akkor még a kormány is szégyellte magát a söjtöri lakoma után.

De a volt miniszterelnök 70. születésnapja – ami egyébként az erejük teljében lévő időskorúak európai napja is – jó alkalom arra, hogy felidézzük Medgyessy Péter számtalan nagy dobása közül azt a néhányat, ami még nyolc-tíz év után is megállná a helyét egy olyan erős mezőnyben, amiben a gazdasági miniszter ősmagyar agysebészekről beszél, Medgyessy milliárdos utóda pedig a Kossuth téren éhezik.

Rövid gondolkodás után egyből eszünkbe juthatnak aranyköpései, jól időzített nyaralásai, az ügynökbotránya, vagy legalább annyi, hogy neki köszönhetjük Gyurcsány Ferencet.

Összegyűjtöttük Medgyessy kilenc nagy dobását, amiért az utókor is emlegeti a nevét. Reméljük, hogy a tizedikkel pedig majd a következő 70 évben fogja az életművet megkoronázni.

1. A nevető harmadik

Medgyessy az utolsó előtti pillanatban felbukkanva csinálta meg azt, amiért az ellenzék most szinte bármit megadna: legyőzte a kormányon lévő Orbán Viktort. Pedig még Bajnai Gordon Németh Miklós visszatérését is bedobták, és Kovács László is esélyesebb volt arra, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje legyen.

2. A pénzügyi profi

Medgyessy Péter a maihoz képest boldog békeidőben hitette el a választókkal, hogy volt pénzügyminiszterként nála biztos kezekben lesz a magyar gazdaság, miközben az MSZP és a Fidesz egymást túllicitálva ígérgetett a kampány alatt. Miután 2002-ben a „jóléti rendszerváltás programjával” megnyerte a választást, Medgyessy szokatlan módon el is kezdte az ígéretek teljesítését.

Az első és a második száznapos programjával jelentős béremelést biztosított a közalkalmazottaknak, megemelte az egyetemisták ösztöndíját, és a nyugdíjasok sem maradtak ki a pénzosztásból. Legnagyobb bravúrja az volt, amikor 2003. májusában a magyar exportőrök érdekeire hivatkozva leértékelte a forintot, amire a befektetők a forint és a magyar állampapírok eladásába kezdtek, ami jelentős jegybanki kamatemelésekhez vezetett.

3. A titkos ügynök

Medgyessy első és legnagyobb botránya pár héttel a megválasztása után  tört ki. A Magyar Nemzet egyik cikkéből kiderült, hogy a miniszterelnök kémelhárító (a BM III/II-es ügyosztályának szigorúan titkos tisztje) volt D-209-es számmal. Medgyessy először mindent tagadott, majd elismerte a dokumentum valódiságát, de azt mondta, hogy a hazája szuverenitását őrző kémelhárító volt.

A lap egy másik dokumentumot is közölt, ami szerint Medgyessy a Pénzügyminisztérium, az OTP és az Állami Biztosító „ellenforradalmi aktivitásáról” jelentett. Míg a Financial Times szerint Medgyessy a KGB ellen dolgozott Magyarország és az IMF tárgyalásai idején, a Guardian szerint a miniszterelnök nemzeti hősként állította be magát, pedig a szovjetek befolyása alatt működő titkosszolgálatnak tevékenykedett. Medgyessy mögött az MSZP kiállt, de még az SZDSZ is bizalmat szavazott neki, így megúszta az ügyet. (Sőt, a Magyar Nemzet ellen később pert is nyert, mert azt a látszatot keltette, hogy a miniszterelnök III/III-as jelentéseket készített, pedig csak III/II-est.)

4. A szavak embere

Az már az első pillanatban nyilvánvaló volt, hogy Medgyessy Péter lesz a magyar Bush, tekintve, hogy a választási vitán csak hebegett-habogott, miközben Orbán agresszívan támadta, mintha nem ő lett volna kormányon korábban, mégis az MSZP nyerte a választást. (Ebből a szempontból külön vicces Medgyessy győzelmének utóélete, azaz hogy Orbán – tanulva a túl rámenős viselkedéséből – 2006-ban a lárifárizó Gyurcsánnyal szemben hiába állt higgadtan, megint veszített.)

A lehető legjellemzőbb videót már mindenki százszor látta, és talán nincs is olyan magyar szó, amiről gyorsabban fel lehet ismerni, hogy melyik politikustól idézték, de nincs Medgyessy-válogatás útelágazódás nélkül:

A szavakkal akkor is mesterien bánt, amikor 2004-ben Nagy Imre kivégzésére emlékezve azt mondta, hogy „bocsánat azért, ami akkor történt”, de nem mondta meg, hogy pontosan kinek, illetve minek a nevében kér bocsánatot.

Amikor pedig a folyékony franciájával többször büszkélkedő Medgyessy, a Francia Becsületrend lovagja, majd főtisztje megszólalt franciául és angolul, még mestere, George Bush is meghökkent.

5. A gondtalan turista

Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején óriási utazó volt. Feleségével 2002 decemberében Kubában nyaralt – amivel kiharcolta, hogy újra lekommunistázzák –, 2003 áprilisában Olaszországba utazott, aztán júniusban Ausztriába és Németországba látogatott, júliusban és augusztusban előbb a Balatonnál pihent, majd franciaországi körutat tett, az év végén pedig Thaiföldre utazott szilveszterezni. Medgyessy nyaralásai annyira felidegesítették a Fidesz-frakciót, hogy egyszer közleményben szólították fel arra, hogy ne vízibiciklizzen a francia Riviérán árvíz idején.

„Sokat dolgoztam, a kampányban napi tizenhat órát, basszátok meg, megérdemlem” – ezzel indokolta a párttársainak Medgyessy Péter 2004-ben, hogy egy héttel az MSZP EP-választáson elszenvedett veresége után miért megy el Mallorcára nyaralni, ami miatt hiányzott Colin Powell amerikai külügyminiszter és Javier Solana – az EU közös kül- és biztonságpolitikájáért felelős főmegbízottja – budapesti látogatásáról is. Két hónappal később le is mondott.

6. A nehézbulvár

Gyurcsány teljesítménye a tudomány mai állása szerint meghaladhatatlan, ami a politikai bulvárt illeti, mégis Medgyessy Péter volt az, aki berúgta a szocialista dilivonatot. Lengyel László úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök „médiakormányoz”.

megyo hocipo

Ő volt az a miniszterelnök, aki – 60 évesen – fecskében került címlapra, és ő ment ki először kormányfőként a Szigetre. Paul McCartneynak autentikus Somogy megyei furulyát ajándékozott.

Medgyessy amerikai mintára elsőként adott kegyelmet egy 110 kilós mangalica disznónak is, a Bagi-Nacsa-showban pedig nyakkendőt adott az őt parodizáló Nacsa Olivérnek.

Olyan sem volt korábban, hogy egy kormányszóvivő kijelenti, hogy a miniszterelnöknem adja oda a spermáját a Való Világ leszbikus szereplőjének.

A sajtó még azt is részletesen követte, amikor Medgyessy beleesett egy gödörbe, majdbetemették azt.

Medgyessy Péter személye annyira egybeforrt a bulvárral, hogy még a nevelt lánya is az MTV-nél kötött ki.

7. A politikai taktikus

Medgyessy Péter páratlanul ügyesen lavírozott a politikai palettán, és most nem arról van szó, hogy 1986-ban pénzügyminiszter lett, mégis hatalomra jutott a rendszerváltás után, vagy arról, hogy az azóta sikertelenül öngyilkosságot megkísérlő, éppen börtönbüntetését töltő Adrian Nastase román kormányfővel ünnepelte a Kempinskiben, hogy 1918-ban ezen a napon kimondták Erdéy egyesülését Romániával.

És nem is amiatt páratlan politikus, hogy felvetette, hogy az ország közös EP-listát állítson, amit az ellenzék és az SZDSZ is elvetett, az Európai Parlament főbb politikai csoportjai pedig értetlenül álltak a javaslat előtt. Még csak nem is az volt a legmaradandóbb, amikor Medgyessy 2004. január 8-án egy nagygyűlésen lefelé mutató hüvelykujjal beintett a rendezvényt megzavaró MIÉP-eseknek.

Medgyessy legnagyobb politikai húzása Gyurcsány Ferenc volt. Miután nekiment a koalíciós partner SZDSZ-nek, korrupciós ügyekkel vádolva meg azt, és Csillag István SZDSZ-es gazdasági miniszter leváltását akarta, az MSZP vezetése titkos tárgyalásokat kezdett az SZDSZ-szel. Ennek a vége az lett, hogy mielőtt a kormánypártok konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújtottak volna be ellene, Medgyessy Péter lemondott. Utódja Gyurcsány Ferenc, Medgyessy addigi gyermek-, ifjúsági és sportminisztere lett.

A tanítvány nem felejtkezett meg a mesteréről

Kedves Péter!

Hetvenedik születésnapod alkalmából szeretnék Neked hosszú életet, jó egészséget és sok boldogságot kívánni. Engedd meg, hogy ebből az alkalomból nem csak mint magánember, hanem mint a Demokratikus Koalíció elnöke is köszöntselek, mindazért, amit a rendszerváltást megelőzően, illetve Horn Gyula pénzügyminisztereként a piacgazdaság magyarországi kialakításáért és meggyökeresedéséért tettél. 2002-ben a Te vezetéseddel kerekedtünk felül Orbán Viktor első kormányán, és tettünk kísérletet a társadalmi igazságtalanságok leküzdésére, egy jobb Magyarország megteremtésére. Köszönet Neked mindezért! Isten éltessen sokáig!

Gyurcsány Ferenc

8. Az utazó nagykövet

Medgyessyt a lemondása után pár hónappal Gyurcsány – amerikai mintára – felkérte Magyarország utazó nagykövetének. A feladata az volt, hogy nemzetközi konferenciákon és személyes találkozókon lobbizzon az országért, és győzködjön külföldi üzletembereket, hogy fektessenek be Magyarországon. Medgyessy összesen 44 hivatalos látogatást tett.

„A sebeket nem Gyurcsány ejtette. A kétségkívül meglévő sebek nyalogatásának nincs értelme” – mondta 2007-ben melankolikusan Medgyessy Péter, aki addigra „hallgatólagosan megbékélt” Gyurcsánnyal. Gyurcsány egy év múlva kirúgta az utazó nagykövetet, aki addigra egyre keményebben bírálta az utódát.

9. A figyelmetlen építkező

Az utazó nagykövetről 2006-ban kiderült, hogy nem tüntette fel a 20 millióért vásárolt Balaton-parti ingatlanját, ami a Heti Válasz szerint piaci áron 70 milliót ért. Medgyessy utólag korrigált, és elmondta, hogy 20 milliós kölcsönt vett fel rá. 2007-ben az Index éppen elcsípte Zamárdiban, és videóinterjút készített vele a 60 milliós villa előtt.

Melyik Medgyessy hiányzik a legjobban?