Nincs 80 milliárd az amerikai ingyenhelikopterekre

2012.10.19. 07:56
A Honvédelmi Minisztériumnak jelenleg nincs nyolcvan milliárd forintja a harminckét UH–1N gép felszerelésére. Ennyibe kerülne az ingyen kapott helikopterek rendszerbe állítása.

A Népszabadság információi szerint a HM várhatóan nem kíván élni az Egyesült Államoktól kapott helikopter-beszerzési ajánlattal. Az Egyesült Államok harminckét (pontosabban harminc működő és két repülésképtelen, de kiképzésre alkalmas), még az 1970-es években gyártott, az amerikai hadrendből kivont helikoptert akart „ingyen” átadni Magyarországnak.

A Huey becenevű helikopterek egyébként amerikai fejlesztésű és gyártású többcélú katonai szállító gépek, a vietnámi háború óta használja őket az amerikai hadsereg. A Bell számos változatban gyártotta, az UH–1N  két gázturbinával felszerelt változat, amelyet főként a tengerészgyalogság alkalmaz.

Az Index írta meg, hogy az ingyengépes csomag valójában súlyos pénzbe kerülne a költségvetésnek. Az UH–1N típusú helikoptereket térítésmentesen kapnánk ugyan, de a felszerelést, a kiképzéseket, a rendszerbe állítást és a kiszolgálást a magyar államnak kellene kifizetnie. Ez az első ajánlat szerint 426 millió dollárba, azaz megközelítőleg százmilliárd forintba kerülne, a végső tárgyalások után azonban az utolsó ajánlat ennél jóval, állítólag közel húszmilliárd forinttal olcsóbb lett.

A Népszabadság értesülései szerint a HM végül várhatóan mégis arra az álláspontra helyezkedik, hogy az amerikai csomag túlzott költségeket jelent, ezért a november elejéig megküldendő hivatalos válaszban el fogják utasítani az ajánlatot.

A helikopter-beszerzés tervének hírére menet közben a nemzetközi hadiipari cégek sorra jelentkeztek be a szaktárcánál, többek között a Black Hawk helikoptereket gyártó Sikorsky vállalat és az olasz–brit Agusta Westland jelezte ajánlattételi szándékát.