Világhírű lett a 2-es villamos

2012.10.21. 20:37 Módosítva: 2012.10.21. 20:38

A Duna-parti 2-es villamos bekerült a világ tíz legszebb villamosvonala közé. A National Geographic Életre szóló utazások című könyvében megjelent tízes listán a budapesti villamost a hetedikként emlegetik; a 2-es villamos ezzel megelőzte a lisszaboni 28-as, az amszterdami 2-es, és a berlini 68-as villamos vonalát. Az aranyérmet a torontói 501-es villamos kapta, a második helyezett a George Benson Waterfront Streetcar lett, a harmadik helyen a New Orleans-i St. Charles Streetcar Tour végzett.

A második világháború után létrejött vonal a pesti felső rakparton halad a Jászai Mari térről indulva, és a Kossuth tér vonalában ér ki a Duna-partra, majd a Lánchíd alatt jut el a Duna-korzóra. Nyáron a hétvégi nosztalgiajáratok kedvelt útvonalaként tartják számon, decemberben pedig karácsonyi díszbe öltöztetik a kocsikat.

A National Geographic kiemelte, hogy a 2-es villamos útvonaláról nyílik a legszebb kilátás a Parlamentre és a Budai Várra, mivel a 155 kilométeres villamoshálózat egyes járatai közül ez halad a legközelebb a folyóparthoz.