Gyilkolt a gomba Baranyában

2012.10.25. 19:24

Vasárnap egy háromtagú vajászlói család került kórházba, mert feltehetően mérgező is volt a saját maguk által szombaton szedett erdei gombák között - számol be a Bama.hu. A családot a szigetvári kórházba szállították, azonban a 43 éves anyát és 23 éves lányát még aznap továbbszállították Budapestre, mert súlyosbodott az állapotuk. A családanyán már itt sem tudtak segíteni, nem élte túl a mérgezést. A lány továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban van. A családapa állapotát nem ítélték annyira súlyosnak, így őt jelenleg is a Szigetvári Kórházban ápolják.

Vajszlón nincs gombavizsgálat, így mindenki csak a saját ismereteiben bízhat, a helyiek szerint a 46 éves férfi is tapasztalt gombaszedő volt. A Dunántúli Napló információi szerint ez már nem az első eset, amikor gombamérgezéssel kerülnek családok a kórházba, illetve már történt halálos mérgezés is.

A Szigetvári Kórház belgyógyász főorvosától kapott információk szerint az elmúlt néhány hétben már 17 felnőtt és egy gyermek került gombamérgezés tüneteivel az intézménybe. A legtöbb esetben  – 15 betegnél – hányás-hasmenéses tünetek jelentkeztek, azonban két esetben a gyilkos galóca halálosnak bizonyult.

A főorvos felhívta a figyelmet, hogy a nagy szárazság és hirtelen sok csapadék miatt a gombáknak idén furcsa, a megszokottól eltérő alakjuk is lehet, éppen ezért a tapasztalt gombázókat is megtévesztheti.