Aláírták az Együtt 2014 nyilatkozatát

2012.10.26. 12:47
Magánemberek nem, csak szervezetek csatlakozhatnak az ellenzéki fronthoz.

Október 26.-án délelőtt Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület alapítója, Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke és Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke aláírta az Együtt 2014 választási mozgalom együttműködési nyilatkozatát. A sajtónyilvános aláíráson Bajnai Gordon azt mondta, hogy a mozgalomba minden olyan szervezet jelentkezését várják, akik egyetértenek velük.

A politikai szervezeteknek három feltételt támasztottak: hogy érdemi szavazói támogatást és tudást hozzanak, hogy egyetértsenek az együttműködés most lefektetett elvi és erkölcsi alapelveivel - közte a Milla március 15-én ismertetett 12 pontjával -, illetve hogy a későbbiekben, egy hosszabb folyamat során sikeresen egyeztessék programjukat. A részleteket a következő hetekben dolgozzák ki.

Kónya Péter, a Szolidaritás egyesület vezetője beszélt arról, hogy a mozgalomnak jelenleg az egyetlen országos hálózattal rendelkező tagjaként rájuk hárul a feladat, hogy országos szinten mozgósítsák az embereket, de szerinte a különböző egyesületek nem lesznek versenytársak, konszenzusos alapon fognak működni. Ezt a három résztvevő hármas kézfogással nyugtázta.

Az Együtt 2014 mozgalomnak még nincs programja, előbb a csatlakozókat várják - mondta el Juhász Péter.

"Összefogásra (van szükség) annak érdekében, hogy a változások legfőbb akadályát jelentő kormányt leváltsuk" - olvasható a nyilatkozatban. Legfontosabb közös nevezőiként a nemzeti közösséget, a magántulajdon tiszteletét, a szolidaritást, a jogállamiságot és az Európa iránti elkötelezettséget említették.

Az anyagiakról megtudtuk, hogy nincs még közös finanszírozása az egyesületeknek, hiszen a Haza és Haladás és a Milla egyesület is még bejegyzés alatt áll. Maguk fizetik az adódó költségeket, ez alatt főleg benzinköltséget kell érteni Bajnai szerint. A volt miniszterelnök kifejtette, hogy nem versenyző párt akarnak lenni. Szerinte ellenzéki pártból így is túl sok van, össze akarnak velük fogni, és így létrehozni egy versenyképes alternatívát. "Senki mögé vagy elé nem akarunk állni, mi össze akarunk állni" - fogalmazta.

Juhász Péter a Népszava újságírójának a szocialista párt kemény bírálatára utaló kérdésére azt válaszolta, hogy igenis voltak olyan hibáik, amik a mostani kétharmados kormányhoz vezettek. De mindenkinek önvizsgálatot kell tartani, hogy tudják, mit hibáztak a múltban, mint ahogy ezt jómaga és Bajnai Gordon is megtette már. Személyi kérdésekbe nem mentek bele, így nem tudtuk meg, hogy Dopeman vagy Kuncze Gábor csatlakozhat-e hozzájuk. Azaz annyi biztos, hogy magánszemélyek nem csatlakozhatnak, előbb valamelyik egyesületbe be kell lépniük.

Bajnai Gordon szerint a mostani rezsim nem hasonlítható mondjuk a Rákosi rendszer terrorjához, most hétköznapi kis megfélemlítésekre építenek, például arra, hogy valakire ráküldik az APEH-ot, de úgy véli a választási regisztráció is félelmet kelt az emberekben. "Egy mód van ez ellen, ha nem félünk" - mondta. Bajnaiék a jobboldalt is meg akarják szólítani, szerintük sokan azért szavaztak 2010-ben a Fideszre, mert véget akartak vetni a politikai megosztottságnak. Úgy gondolja, hogy a kormány általuk győzött, de ellenük kormányoz. Kónya Péter szerint a Szolidaritásban már most számos jobboldali szavazó van. Bajnai a hontalan szavazókra is számít, akiknek az érdekeit jelenleg semelyik oldal nem képviseli.