Mi lett egy év alatt a kormány budapesti álmaiból?

2012.10.26. 13:59
Épp egy éve, hogy kormánybiztost neveztek ki a kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányítására. Legelőrébb Ferencváros új stadionja tart, két hete megkapta az építési engedélyt, novemberben elkezdődik a kivitelező kiválasztása, a nyertes a jövő év elején nekiállhat a munkának. A Ludovika még vár az építési engedélyre, közben tart az Orczy-kertre kiírt ötletpályázat, és az is szóba került, hogy öttusaközponttal bővítsék ki az eredeti tervet. A Rubik-központos projekt egyelőre a koncepció kidolgozásáról szól, ha minden jól megy, 2013 közepén írják ki rá a nemzetközi építészpályázatot. A Gödör befejezésének és egy új konferenciaközpont felépítésének ügyében viszont csak előterjesztéseknél tartanak.

Múlt héten volt az egyéves évfordulója annak, hogy Fürjes Balázs személyében kormánybiztost jelölt ki „egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányításával kapcsolatos feladatok ellátására” a kormány. Fürjes szerint az “elégedettség tilos”, mert mindig lehetne jobban dolgozni, és a munka java is előttük van még, de azért lehet hálásnak lenni, “ha azt nézzük, hogy a nulláról indulva hova jutottunk el”. Megnéztük.

Fradi-stadion

  • Mi történik most éppen? Ferencváros új stadionja október 9-én megkapta a jogerős építési engedélyt. A következő lépés a kivitelező kiválasztása. Fürjes Balázs az Indexnek azt mondta: a tervek szerint hamarosan, november elején elkezdődik a közbeszerzési eljárás részvételi szakasza, az előminősítési eljárás, vagyis kiválasztják, kik az alkalmas ajánlattevők. Követelmény lesz a biztos anyagi helyzet, és hogy legyenek nagyméretű beruházások a referenciák között. A versenyt főként az ajánlati ár dönti majd el.
  • Mi a menetrend a továbbiakra? Az előminősítés után várhatóan öt kivitelező tud majd ajánlatot tenni a kormánybiztos szerint. Februárban meg kell lennie a közbeszerzésnek. Ezt a határidőt szabta egy friss kormányhatározat-módosítás a fejlesztési miniszternek arra, hogy gondoskodjon a kivitelezéshez szükséges közbeszerzés lebonyolításáról. Kubatov Gábor augusztusban azt mondta, hogy januárban kezdődhet a mostani Fradi-pálya lebontása. A kormánybiztos most óvatosabban fogalmazott: januárban, vagy valamikor az év elején lehetséges lesz a kivitelezés elkezdése. Szerinte benne van a pakliban, hogy a közbeszerzés valamelyik vesztese jogorvoslatot kezdeményez majd, ami időveszteséggel jár. Még akkor is, ha a Közbeszerzési Döntőbizottság végül a kiírónak ad igazat, hónapokat csúszhat a munkakezdés. Fürjes szerint egyébként jót tesz a beruházásnak, hogy Kubatov „állandóan ott áll” mögöttük, és „azt kérdezi, miért nem épült még fel a stadion”. A kormánybiztos azt mondta: „jó reményt lát” arra, hogy a 2014-15-ös szezont itt kezdheti már a csapat. A határidőkkel minden beruházásnál óvatosan bánik egyébként, szerinte „nem szabad mindenáron a határidő fogságában végezni a munkát”, mert a rohanásnak „mindig meg kell fizetni az árát” minőségben és pénzben is.
  • Mennyibe fog ez kerülni? Bruttó 18,7 milliárd forintosra becsülik a beruházást, ami a kormánybiztos szerint nettó 14 milliárd forintot jelent. Azzal, hogy a mostani stadiont elbontják, az új pedig az UEFA tájolási szabványának megfelelően épül meg, felszabadul egy ingatlanrész. A telket megosztják, a felszabaduló részt a tervek szerint önálló telekként, versenypályázaton fogja értékesíteni az állam 2013-ban. A kormánybiztos szerint elsősorban kereskedelmi vagy irodafejlesztési funkciókat tudna betölteni ez a terület. Több milliárd forintos bevételre számít az eladásból, mert a telek jó helyen van, közel a reptér, közel a belváros, remek a közlekedés. "A titkos ambícióm az, hogy ez akár egyszámjegyűvé is teheti a beruházás összegét" - mondta.
  • Mi lesz a vége, ha minden jól megy? Megépül az UEFa előírásának megfelelően egy 22 ezer fő befogadására alkalmas stadion, amelyet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség 4. kategóriájába sorolnak majd. Ez lesz az első olyan magyarországi stadion, ahol nem lesz kerítés a pálya és a lelátók között.

Ludovika

  • Mi történik most éppen? Várnak az építési engedélyre, és közben két pályázat folyik párhuzamosan. Az egyiket a sportlétesítményekre írták ki az építész kamarával közösen. Ez egy nyílt, országos tervpályázat, amelynek november végén lesz az eredményhirdetése. A másik egy nyílt ötletpályázat az egész Orczy-park környezetére, a kert, a park építési megoldásaira. Ezt is november végén zárják le. A kormánybiztos szerint nagy az érdeklődés, a sportpályázatra például ötven körüli pályamű érkezhet. A főépület felújításához minden szakhatóság megadta már a hozzájárulást, közölte a kormánybiztos. Az építési engedélyre vonatkozó kérelem most az illetékes Budapesti Kormányhivatal előtt van. Józsefváros elindította a kerületi szabályozási terv szükséges módosítását, a beruházásban partner Tarlós István főpolgármester és a fővárosi önkormányzat is. Mostanában merült fel, hogy lehetne a Ludovika Campust öttusacentrumként is működtetni. Adott a lovaglási lehetőség, lesz uszoda, lövészet, park a futáshoz, egyedül a vívást kellene pluszban megoldani. A kormánybiztos két hete kezdett erről a tervről egyeztetni az öttusaszövetséggel.
  • Mi a menetrend a továbbiakra? Májusban még úgy volt, hogy 2012 végére várható az első kapavágás, vagyis az átépítés elkezdése. Hogy ezt sikerül-e tartani, vagy átcsúszik-e a kezdés a jövő év elejére, azon múlik, hogy mikor lesz meg a jogerős építési engedély, mert anélkül nem tudják elindítani a kivitelező kiválasztását, a versenyeztetést. „Nagyon bízom benne, hogy novemberben építési engedélye lesz a Ludovika főépületének” – mondta Fürjes.
  • Mennyibe fog ez kerülni? A Ludovikáról szóló májusi kormányhatározat szerint összesen 24,5 milliárd forintba fog kerülni a beruházás. A projekt elindításához szükséges 4,7 milliárd forintot májusban biztosította is a kormány, Fürjes szerint ebből a pénzből tudják majd teljesen felújítani a Ludovika főépületét, és a 4,7 milliárd egyéb tervezési és előkészítési munkákra is fedezetet nyújt. A kormánybiztos egyébként azt mondja: jó esélyt lát arra, hogy a 24,5 milliárd forintos összköltség több mint felét uniós forrásokból lehet majd fedezni. Ingatlaneladásokból is jöhet be pénz: felszabadul a volt Államigazgatási Főiskola Ménesi úti épülete, valamint a Rendőrtiszti Főiskola mostani épülete a XII. kerületben, és ezeket nyílt versenypályázaton értékesítenék, a remények szerint több milliárd forintért. A kormánybiztos szerint például a rendőrtiszti épületének annyira különleges az elhelyezkedése, hogy ha csak egy kicsit magához tér az ingatlanpiac, lesz rá kereslet. Szerinte még csak nem is kellene feltétlen teljesen lebontania a vásárlónak a meglévő épületet ahhoz, hogy társasházi lakókörnyezetet tudjon ott kialakítani. A döntő szó a belügyminisztériumé lesz, pályázatot ők és az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. írhat majd ki.
  • Mi lesz a vége, ha minden jól megy? A beruházás a tervek szerint 2015-ben fejeződik majd be. Elfoglalja a helyét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a régi katonai akadémia megújult műemléki épületében, a Ludovikában és az új oktatási épületben, amelyben nagy rendezvényterem is lesz. Megújul az Orczy-park, és egy hektárral megnő a zöldfelület régi épületek bontásának köszönhetően. A Diószeghy utcába költözik egy speciális gyakorlóépület és a rendőrtisztek kollégiuma, ami javíthatja ott a közbiztonságot. Korszerű sportlétesítmény épül uszodával, amit a környékbeli iskolások, óvodások is tudnak használni. Rendbe hozzák a régi lovardát, istállót, kültéri lovaspályát építenek. A Bárka Színház új díszletraktárt és próbatermet kap.

Rubik kiállítási és tudományos központ

  • Mi történik most éppen? A miniszterelnök és Rubik Ernő márciusban írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot. Azóta tartalomfejlesztés folyik, vagyis annak a kitalálásán dolgoznak, hogy mi is ennek a központnak a kulturális-tudományos, tudománytörténeti koncepciója. Még tavasszal felállt egy 20-25 fős csapat, a Kocka-kör. A kormánybiztos szerint olyan embereket hívtak a csapatba, akik kreatívak, és letettek már valamit az asztalra. Ingyen vállaltak a felkérést. Van köztük múzeumigazgató, nagykövet, üzletember, író, pszichológus, de a kör tagja például Fellegi Tamás volt miniszter, a szigetes Gerendai Károly, Mérő László matematikus, Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke és Radnai Péter ötletgazda is. Ez a társaság május óta időről időre összeül hétvégékre brainstormingolni, és egyéni interjúk is készülnek velük, közben pedig egy csapat gyűjti, feldolgozza az anyagot. Felkértek segíteni néhány olyan külföldi embert is, akiket rokonság nem fűz magyarokhoz, de jól ismerik az országot. Dolgozik a Rubik-múzeum előkészítésén például egy bő húsz éve itt élő angol házaspár, Thomas Howells, a Bortársaság alapítója, Annabell Barber útikönyvet írt Budapestről. Rubik Ernő is részt vesz a napi munkában.
  • Mi a menetrend a továbbiakra? A koncepciónak a tervek szerint 2013 tavaszára kell elkészülnie. Jövő nyáron írnák ki a nemzetközi építészpályázatot. Ha tényleg elindul a tervpályázat 2013 közepén, akkor az év végére lezárulhat, vagyis addigra meglehet a terv és a tervező. 2014-ben indulhatna a megvalósítás, miután nyilvános pályázaton kiválasztották a kivitelezőt. A cél az, hogy 2017-ben megnyisson a központ. Több mint száz éve nem volt olyan Magyarországon, hogy komoly, nemzetközi építészpályázatot írtak ki egy beruházásra, és az épület meg is valósult, mondta a kormánybiztos, aki emiatt történelmi lehetőségnek látja a Rubik-projektet. Abban bízik, hogy a Rubik-központ lesz annyira izgalmas feladat, hogy felpiszkálja komoly építészek képzelőerejét. "Mégiscsak a világ legnagyobb Rubik-kockájának a kirakásáról van szó egy csodaszép európai nagyvárosban" - jegyezte meg. Fürjes azt mondta: nagyon reméli, hogy már év végén tud néhánnyal beszélni az élvonalbeli építészek közül, és példaként Norman Foster, Santiago Calatrava vagy a Louvre üvegpiramisát építő iroda nevét említette, hozzátéve: bíznak abban, hogy ahogy Rubik-kockával történt, a pályázaton erős magyar gondolatok is befutnak.
  • Mennyibe fog ez kerülni? „Milliárdos nagyságrend” – egyelőre csak ennyit tudott mondani a várható költségekről a kormánybiztos. Itt is lát esélyt arra, hogy be lehet vonni jelentős összegű uniós forrásokat.
  • Mi lesz a vége, ha minden jól megy? Megépül a Rákóczi-híd budai hídfőjénél egy Rubik-kockát idéző épület, ami a kormány szándéka szerint a szellemi teljesítmények magyar kiállítási központja lesz. Fürjes szerint a kiállítási központ oktatási térként is működni fog, általános iskolásoknak fognak itt tartani nem hétköznapi természettudományos órákat. Arról is szó van, hogy a Rubik-múzeum ezek mellett olyan tudományos központ legyen, ahol különböző országokból érkező egyetemisták dolgoznának ösztöndíjjal, munkacsoportban, nemzetközi professzorok irányításával egy-egy tudományos problémán. Legújabban felmerült, hogy a múzeum ne a híd lábánál, a szárazföldön legyen, hanem a Duna fölött. A Rákóczi híd építésekor használt daruk alapzatai ugyanis megmaradtak, ezeket felhasználva a víz fölé tud emelkedni az épület, mintha lebegne.

A Gödör és a konferencia központ

A Fürjes Balázs kinevezéséről szóló kormányhatározat négy olyan konkrétan nevesített beruházást sorol fel, amely a kormánybiztos feladatkörébe tartozik. A Ludovika, a Fradi-stadion és a Rubik-központ mellett a negyedik a Gödör Klub. A cél a félkészen hagyott Gödör befejezése, kiegészítése lenne egy színházteremmel, egy rendezvényteremmel, egy étteremmel és egy háromszáz adagos konyhával. A Gödörről a kormánybiztos most azt mondta: az előkészítő munkát befejezték, javaslatát benyújtotta a kománynak.
A még nem eldöntött, de lehetséges nagyberuházások között felmerült korábban egy új, több ezer fős konferenciaközpont megépítése. Fürjes a konfereciaközpont ügyében azt a feladatot kapta a kormánytól, hogy mérje fel annak a lehetőségét, hogyan, milyen időütemezéssel, mennyi idő alatt, mennyi pénzből valósítható meg. A kormánybiztos szerint Budapestnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy a világ egyik vezető konferenciaturizmus-központja legyen, a beruházás megtérülne, ezért érdemes nehéz gazdasági helyzetben is kitartani a terv mellett. Fürjes közölte: ebben a kérdésben is előterjesztéssel fordul a kormányhoz.