Balhés Fidesz-szervezetet cserél külföldi munkára az alpolgármester

2012.10.26. 12:53 Módosítva: 2012.11.07. 14:39
Egymás után sorjáznak a Fideszt érintő balhék Siklóson. Az utóbbi napokban éppen a párt helyi képviselőcsoportjának két notórius adótartozóját szólították fel mandátumuk visszaadására, és aláírásgyűjtés is kezdődik miattuk. A városban nehezen hiszik, hogy Varga Tamás, Siklós fideszes alpolgármestere, aki szerdán jelentette be, hogy külföldre megy dolgozni, valóban egy ellenállhatatlan ajánlat miatt hagyja ott városvezető posztját. Varga állítja, döntésének nincs köze a párton belüli ügyekhez.

Külföldön kapott munkát, és ezért lemond alpolgármesteri megbízatásáról, jelentette be szerdán Siklóson a fideszes Varga Tamás.

A magyar városvezetők körében eddig szokatlan, és a kormányoldal retorikáját is figyelmen kívül hagyó döntés Siklóson nem okozott nagy megdöbbenést, ugyanis nem Varga lesz az első fideszes polgármesterhelyettes, aki távozik ebben az évben. A helyi pártalapszervezet idén márciusban hívta vissza a város másik - külsős - alpolgármesterét. Mehring-Tóth Szilvia, a siklósi Fidesz elnöke körül alpolgármesteri pozíciója után járó fizetése miatt alakultak ki viták. Párttársai nem védték meg.

A gyakori személyi változások hátterében az áll, hogy a város jelenlegi Fidesz-szervezete csak rövid múltra tekinthet vissza. A korábbi, meglehetősen nagy létszámú csoport a 2010-es választások előkészítése idején ellenszegült a pártközpont akaratának, és az ott támogatott országgyűlési képviselőjelölt, Tiffán Zsolt helyett Kékkői Zoltán korábbi képviselő újraindításához ragaszkodott, ezért feloszlatták.

A siklósi helyi ellenzék most azt állítja, hogy Varga döntését szinte biztos, hogy nem egy jó külföldi lehetőség motiválta, hanem sokkal inkább a város Fidesz-szervezetének csődje. Varga Tamás döntéséről azt mondják, hiába a változatos - felszolgáló, szakács, webfejlesztő és idegenvezető - szakmai múlt, egy 250 ezres kötetlen munkaidős állást nem hagyna veszni, ha nincsenek a sorozatos összetűzések.

Hetek óta napirenden van a városban az önkormányzati Fidesz-frakció két tagjának ügye. A siklósi LMP vezetője, Angyal Károly egy hónapja lemondásra szólította fel Kalmár László József és Bogyó Gyula képviselőket a várossal szembeni huzamosabb ideje tartó adótartozásaik miatt.

A város az év elején tette közzé az adótartozásokat felhalmozók listáját, és ekkor derült ki egyértelműen, hogy a képviselőtestület két kormánypárti tagja is közöttük van. Egyikük ráadásul szinte valamennyi adónemben jelentős hátralékot görget maga előtt. Az LMP nyílt levelére nem reagált Tiffán Zsolt sem, jóllehet hamarosan aláírásgyűjtés is kezdődik a két képviselő ügyében a városban. A notórius adótartozók ügye azért is kellemetlen a Fidesz számára, mert a 2014-ben életbe lépő önkormányzati szabályozás már pozíciójukra méltatlannak minősíti azokat a képviselőket, akik nem rendezik köztartozásaikat.

Az LMP-s Angyal Károly szerint a siklósi városvezetés régóta erkölcsi mélyrepülésben van, ennek betetőzése, hogy két fideszes képviselőről is kiderült, hogy százezres és milliós nagyságrendű adótartozást halmoztak fel az önkormányzat felé.

Varga Tamás az Index kérdésére kijelentette, elhatározásának a találgatásokkal ellentében nincs köze a Fideszen belűli állapotokhoz. Az alpolgármester elismerte ugyan, hogy a városi fürdő és nemrég a vár ügyében is voltak párton belüli konfliktusok, de hangsúlyozta, hogy döntése hátterében főként olyan magánéleti okok állnak, amelyek arra sarkallták, hogy váltson, és új fejezetet nyisson életében. Erről nem akart részleteket elárulni, de hozzátette: "higyje el, hogy a 250 ezer bruttó nem olyan zsíros fizetés, hogy annál jobb egzisztenciát ne lehetne találni máshol".

Varga elmondta, konzultált a lemondás ügyében "főnökeivel". A megbeszélések után is fenntartja azonban elhatározását, és az alpolgármesteri megbízatása mellett vissza fogja adni önkormányzati képviselői mandátumát is.

Varga - egyelőre pontosan meg nem határozott idejű - távozása miatt Siklóson is időközi választást kell majd kiírni.

Információink szerint már a vereséggel végződött soproni és a közelgő tiszavasvári időközi választások miatt is nemtetszésüket fejezték ki a pártelnökség tagjai, ezért máshol próbálják elkerülni, hogy újabb szavazásokat tartsanak.

Varga utóját mindesetre már kijelölték: a Fidesz helyi szervezete csütörtökön megbízta a siklósi képviselő-testület Fidesz-frakcióját, hogy Mikola Jánost ajánlja a polgármester és a képviselő-testület figyelmébe.