A nemzeti meteorológia legyen hiteles hang

2012.10.27. 21:13
Hazai és nemzetközi szakmai elvárás, hogy a meteorológiai tevékenységet, az ezt lefedő komoly infrastruktúrát, a rendszer működési, szervezeti, anyagi hátterét Magyarországon is törvény rendezze - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a készülő meteorológiai törvényről.

A tárca szerint a Meteorológiai Világszervezet (WMO) - amelynek Magyarország is tagja -, évek óta javasolja a tagállamoknak, hogy ezt a tevékenységet jogi keretek közé tereljék.

A VM szerint nem tisztázottak például az állami és a magán szerepvállalás lehetőségei és korlátai, a finanszírozás szükségessége és bázisa, a jogok és kötelezettségek. De legalább ennyire fontos, hogy az élet- és vagyonvédelmet biztosító veszélyjelzési, riasztási tevékenység is jogilag meghatározott, követhető felelősségi rendben történjen. A Meteorológiai Világszervezetnek ebben a kérdésben is határozott állásfoglalása van: mindenhol a nemzeti meteorológiai szolgálat legyen az egyetlen "hiteles hang" - írja közleményében a tárca.

Piaci szereplők az Indexnek azt mondták, nem értik, mi szükség van a készülő törvényre, mely állami monopóliummá tenné az időjárásjelentést.