nono

Jobbikos maradt Tiszavasvári

2012.10.28. 18:59 Módosítva: 2012.10.28. 20:56

Három településen zárultak a szavazóurnák este 7 órakor. Tiszavasváriban polgármestert és képviselő-testületet, Dabason és Baján egy-egy önkormányzati képviselőt választottak.

Dabason a Fidesz jelöltje nagy fölénnyel, Baján valamivel szorosabb versenyben nyert, Tiszavasváriban maradt jobbikos a polgármester.

A közelmúlt MSZP-s időközi győzelmei miatt, amiket Mesterházy Attila pártelnök lélektaninak nevezett, az országos politikára is némi hatással lehetnek a választási eredmények. Ha más nem, beszédtémát szolgáltatnak, hiszen néhány száz szavazós önkormányzati választókerületekből (lásd Dabas, Baja) messzemenő következtetést levonni továbbra sem érdemes.

Marad-e jobbikos Tiszavasvári?

A polgármesteri székért az országos pártok közül csak a Jobbik és az MSZP indított jelöltet, a Fidesz a Tiszavasvári Közéleti Egyesület jelöltjét támogatja.

Eredmény: 1. Fülöp Erik (Jobbik Magyarországért Mozgalom) 2 411 szavazat

2. Ráduly Zsolt (Tiszavasváriért Közéleti Egyesület) 1 707 szavazat

3. Timári Istvánné (Magyar Szocialista Párt) 499 szavazat

4. Aleva István (Budapesti-Pest Megyei SZEM-pont Egyesület) 116 szavazat.

A részvétel az időközi választásokhoz képest igen magas, 46,81 százalékos volt.

Tiszavasváriban 2010-hez képest a Jobbik és az MSZP egy kicsit erősödött.

A legnagyobb tétje a tiszavasvári polgármester-választásnak volt. Ez az egyetlen város, ahol 2010-ben jobbikos lett a polgármester, a párt egyfajta mintavárosként tekintett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre. Helyszíni riportunkból kiderül, hogy a pártnak áttörést nem sikerült elérni, a település jelenleg is hasonló gondokkal küzd, mint 2010 előtt.

Alkoholos italosztás hajnalban?

Az MSZP a helyi választási bizottsághoz forult, mivel hajnalban a település több pontján szervezett választói mozgósításra lettek figyelmesek, és, mint közleményükben írják, "alkoholos italosztás" is történt. A helyszínen szerintük felbukkant a Fidesz által támogatott Tiszavasváriért Közéleti Egyesület polgármesterjelöltje, Ráduly Zsolt is.

A Jobik szerint is durva törvénysértések történtek, és szerintük is a Fidesz által támogatott civilek a felelősek. Mint közleményükben írják, a fideszesek tömegesen szállították szavazni a helyi cigányokat. Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője 15 gépjármű vezetője ellen tett feljelentést.

Sőt, a Jobbik frakciójából ketten átültek, így megszűnt Fülöp Erik polgármester többsége. Az új választás kiírásának közvetlen oka, hogy Fülöp nem fogadta el a testület által javasolt politikust alpolgármesternek, ragaszkodott a helyi Jobbik-alapító Császár Józsefhez. A képviselőtestület válaszul feloszlatta magát, ami automatikusan a polgármesteri mandátum megszűnését is jelentette.

Tiszavasváriban 2006-ban független polgármestert választottak egy MSZP-s jelölttel szemben, 2002-ben pedig MSZP-st.

2010-ben az addigi független polgármester Rozgonyi Attila 38 százalékot kapott, Koltai Tamás MSZP-s jelölt pedig messze az országos szocialista átlag alatti 4,89 százalékot. Fülöp Erik 53 százalékkal nyert.

2010-ben a 11 tagú testületbe hat jobbikos, két-két fideszes és független, egy civiljelölt jutott.

Baja 1-es: Még Varga is kampányolt

A bajai egyes számú egyéni választókerületben valamennyi parlamenti párt indított jelöltet, a körzet fideszes maradt.

Eredmény: 1. Csubákné Besesek Andrea (Fidesz) 342 szavazat

2. Barna György (MSZP) 219 szavazat

3. Horváth Tibor (Jobbik) 59 szavazat

4. Hunyadi László (LMP) 56 szavazat

5. Juhász István (független) 43 szavazat

6. Telegdi Sándor (Demokratikus Koalíció) 24 szavazat.

A részvétel 23,65 százalékos volt.

Két éve a fideszes Búcsú Lajos a mostaninál jóval nagyobb fölénnyel, 49 százalékkal nyerte a kerületet. Az MSZP-s jelölt 14, a jobbikos, aki most is indult a párt színeiben, 10 százalékot ért el. Az MSZP javított, a Jobbik rontott.

Búcsút a Fidesz frakciója egy költségvetési vita miatt kizárta tagjai sorából, a politikus ezután a mandátumáról is lemondott.

bajavarga

A bajai egyes válsztókerületben 2002-ben szocialsita győzelem született (az MSZP most is az akor győztes jelöltjét indítja), 2006-ban pedig fideszes.

A képviselő-testületben a Fidesz magabiztos többséggel vezeti Baját, vagyis nem volt döntő jelentősége a vasárnapi választásnak, mégis: vasárnap Varga Mihály tárca nélküli minisztert is bevetette a párt a helyi kampányban, és az erről szóló tudósítás vasárnap, kampánycsendben egész nap vezető hír volt a város honlapján. És talán az se véletlen, hogy Orbán Viktor éppen szombaton jelentette be, hogy az állam átvállalja a nagyobb települések adósságának egy részét.

Dabas 3-as: mindig is fideszes volt, maradt is

A dabasi hármas számú egyéni választókerületben fideszes győzelem született. Az országos pártok közül csak a Fidesz és a Jobbik indított jelöltet, valójában azonban a független Vizer Tamás még KDNP-sként indult két éve a Fidesz ellenében, Bartháné Harsányi Nóra pedig akkoriban az LMP-t erősítette, 3 százalékot ért el.

Kosztolányi Gyula
Kosztolányi Gyula
Fotó: dabas.info.hu

Eredmény: 1. Kosztolányi Gyula (Dabas Fejlődéséért Integrálódók Egyesülete, DAFI – Fidesz) 246 szavazat

2. Vizer Tamás (független) 166 szavazat

3. Králl Zoltán (független) 59 szavazat

4. Bartháné Harsányi Nóra (Dabasi Lokálpatrióta Egyesület) 31 szavazat

5. Gyimesi András (Jobbik) 11 szavazat.

A részvétel 32,2 százalékos volt.

A dabasi hármas választókerületben 2002-ben, 2006-ban és 2010-ben is hatalmas fölénnyel nyert a fideszes jelölt.

A választást azért kellett kiírni, mert a nyáron meghalt a 2010-ben győztes fideszes Tokai László. Bajához hasonlóan helyi szempontból itt sincs különösebb jelentősége a választásnak; a 11 fős testületből csak hárman nem a Fidesz jelöltjei.