Vita a Fideszben Orbán terve miatt

2012.10.30. 17:07
Bár Orbán Viktor szerint nem feledkeznek meg a felelősen gazdálkodó önkormányzatokról, több fideszes képviselő mégis nehezményezi, ahogy az állam rendezné az eladósodott önkormányzatok helyzetét. A kormányzat másfél hetet adott az elégedetlen fideszeseknek, hogy írják le javaslataikat.

A kormánypárti képviselők november 7-ig véleményezhetik azt a kormányzati javaslatot, amely szerint az állam átvállalná az önkormányzatok adósságát - egy erről szóló körlevelet küldött ki hétfő délután a Fidesz-frakció vezetése a kormánypárti politikusoknak. Az Index által megismert levél szerint az észrevételeket azért várják, mert több képviselő is jelezte: az adósságátvétel miatt konfliktus alakult ki a jól és a rosszul gazdálkodó önkormányzatok között. A levél kiküldését a Fidesz frakció sajtóosztálya is megerősítette, de hozzátették: más javaslatoknál is előfordul, hogy kikérik a frakciótagok véleményét.

Orbán mondatai ellenére is

Orbán Viktor kormányfő szombaton, egy Fidesz által szervezett rendezvényen jelentette be: az állam összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át 1956 önkormányzattól. Az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljesen átvállalja az állam. Az ötezer lakosúnál nagyobb települések adósságát átlagosan 40 százalékos mértékben veszi át a kormányzat. Mégpedig úgy, hogy településeként az egy főre jutó helyi adóbevétel alapján számolják ki az adósságátvétel arányát. A kormányfő a beszédében a tervet (az államadósság-csökkentés és a devizahitelesek megsegítése után) az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontjának nevezte.

A kormányfő arról is beszélt, hogy érvényesíteni kell azoknak a településeknek az érdekeit is, amelyek feszesen gazdálkodtak, nem adósodtak el. Erre szerinte azért van szükség, hogy ezek a helyhatóságok ne érezzék úgy, "megint azt a lovat ütik, amelyik egyébként húz”. A kormányfő szavai ellenére a kormánypártok hétfő délelőtti frakcióülésén néhány képviselő is szóvá tette: mi lesz azokkal az önkormányzatokkal, amelyek nem adósodtak el, vagyis felelősen gazdálkodtak az elmúlt években. Az általunk megkérdezett képviselők többsége azt mondta: van ugyan elégedetlenség a frakcióban, de nem jelentős. Egyikük ezt azzal támasztotta alá, hogy a frakcióülésen csak rövid ideig volt szó a témáról.

"Miért a felelőtlenek kapnak lehetőséget?”

Az egyik felszólaló, aki szóvá tette a problémát Balla Mihály volt, 2010-ben egyéniben szerzett mandátumot Balassagyarmaton. Balla az Indexnek azt mondta: a képviselőcsoport előtt arról beszélt, hogy nemcsak az eladósodott, hanem a nullszaldós, illetve pozitív mérleget felmutató önkormányzatoknak is kéne segítséget nyújtani. A politikus szerint a választási körzetéhez 38 település tartozik, közülük szerinte 10 önkormányzat tudott megfelelően gazdálkodni az elmúlt években. Konkrét településeket nem akart mondani, de hozzátette: összegégében pozitívnak tartja, hogy a kormány megpróbál segíteni az önkormányzatokon.

A frakcióülés egy másik résztvevője a kormányzati elképzelésekről azt mondta: „nehéz megmagyarázni, hogy miért a felelőtlenül gazdálkodók kapnak lehetőséget”. Egy fideszes politikus szerint kódolva van a konfliktus azokban az esetekben, amikor a kormány nem az adósság száz százalékát veszi át. A képviselő szerint a konfliktus az okozza majd, hogy egyes önkormányzatok az adott település működtetése, mások pedig "kevésbé fontos beruházások, karneválok" miatt adósodtak el. Ha az utóbbi önkormányzatok adósságát nagyobb arányban veszi át az állam, mint ez előbbiekét, akkor ezt ezek a települések biztos nehezen élik majd meg, tette hozzá.

November 7-ig eldől

A képviselők szerint egyelőre még nem körvonalazódik, hogy milyen kompenzációt kaphatnak a felelősen gazdálkodó önkormányzatok. Erről konkrétumot a hétfői frakcióülésen forrásaink szerint Rogán Antal frakcióvezető sem mondott. A részletek november 7-i derülhetnek ki, a képviselőknek ekkora kell aggályaikat megfogalmazniuk a pártvezetésnek. Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn az M1 Ma Reggel című műsorában azt mondta: november 7-ei ülésén kerül a kormány elé az erről szóló előterjesztés.A kormányszóvivő megerősítette, hogy az adósság átvállalása nem növeli sem az államháztartási hiányt, sem az államadósságot.

Az önkormányzatok pénzügyi problémáinak oka, hogy a 2000-es évek közepén az állami támogatások csökkentek a költségvetési takarékoskodások miatt. A bajt fokozta, hogy az önkormányzatok többsége devizában adósodott el. A Magyar Progresszív Intézet 2011. novemberi tanulmánya szerint az egy főre jutó adósságállomány tavaly a főváros 13., 3., 23., 11., 19. kerületében volt a legalacsonyabb. A 8 legkisebb adósság a fővárosi városrészekben jut egy lakosra vetítve, a legjobb tízbe pedig még Zalaegerszeg került be. A Magyar Nemzet keddi számában több kerületi polgármester is megszólalt a témában, Láng Zsolt, a II. kerület fideszes polgármestere arról beszélt, hogy a kerületnek működési adóssága nincs, egyéb tartozása is minimális.