Elkészülhet a debreceni 2-es villamos

2012.10.31. 19:54 Módosítva: 2012.10.31. 20:23

Előzetes megegyezés született az önkormányzat és a kivitelező ATK konzorcium között a 2-es villamospálya építése ügyében - jelentette be Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere szerdán sajtótájékoztatón. A kivitelező konzorciummal folytatott - illetve a konzorciumi tagok között is folyó - vita után megegyeztek a beruházási szerződés módosításában, és ha ezt jóváhagyja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közbeszerzési felügyeleti főosztálya(kff), elkészül a 2-es villamospálya Debrecenben, mire az első villamoskocsi megérkezik, azaz jövő év március 18-ra - közölte a polgármester.

Keretes címe

Két nyertes projekt eredményeként ötmilliárd forintos ipari infrastruktúrafejlesztés valósulhat meg 2014 végéig Debrecenben. Kósa Lajos szerint a beruházások 300-500 új munkahelyet teremtenek Debrecenben. A fejlesztési támogatást elnyert Xanga cégcsoport a repülőtéren intermodális központot alakít ki: az 50 százalékos támogatottságú, összesen 2,7 milliárd összegű beruházás során felújítják az ipari vágányokat, illetve összesen 14 ezer négyzetméter alapterületű innovációs és inkubációs központot, termelő és szolgáltató csarnokot, valamint vasúti átrakó logisztikai terminált építenek - ismertette a részleteket a polgármester. A Határ úti ipari parkban 1,1 milliárd forint támogatással 15 ezer négyzetméter alapterületű, ipari technológia fogadásra alkalmas csarnokot építenek.

Részleteket ugyan csak a megállapodás-tervezet elfogadása, majd aláírása után közölnek, Kósa Lajos annyit elárult: alacsonyabb összegben állapodtak meg, mint amennyit a korábbi vitában a döntnök előterjesztett, rögzítették a pótmunkákat, s garanciákat kértek arra, hogy az alvállalkozókat kifizessék.

A debreceni 2-es villamos pályájának építése 2010 őszén indult. A győztes ATK-Debrecen konzorcium 7,54 milliárd forintért vállalta el a munkát. 2011-ben már több alvállalkozó sérelmezte, hogy lejárt számláikat a konzorcium nem fizeti ki. 2012 márciusában a munkálatok leálltak, az alvállalkozók pedig tüntetést is kilátásba helyeztek. A konzorcium pénzügyi vezetője, az Arcadom Zrt. közben partnereivel, a Keviép Kft.-vel és a Tóth-TD Kft.-vel szemben is tartozást halmozott fel. Májusban már a szerződés felbontásának lehetősége is a levegőben lógott, az önkormányzat elkezdte érvényesíteni kötbérigényét. Az Arcadom ekkor közleményben jelezte, "megdöbbenéssel értesült arról, hogy a megrendelő, Debrecen város részéről felmerült a 2-es villamos beruházást érintő szerződés felbontása". Az Arcadom szerint a cég számos feltételt határidőre teljesített, az önkormányzat viszont sokszor módosította az elvárásokat, és voltak tervezési hiányosságok is, amik miatt többszöri áttervezésre volt szükség. További késedelmet okozott a villamoskocsik kiválasztásának elhúzódása is, panaszkodták akkor.

Kósa Lajos szerint most minden akadály elhárult az elől, hogy a szerződést módosítsák, és folytatódjon a pályaépítési munka.