Jeszenszky nem mond le

2012.10.31. 20:59 Módosítva: 2012.10.31. 23:02

Miért mondanél le? Sok szép feladat vár még Oslóban, és tudomásom szerint teljes mértékben élvezem a Külügyminisztérium bizalmát - mondta a Hír Tv-nek telefonon nyilatkozó Jeszenszky Géza, Magyarország norvégiai nagykövete.

A diplomata (aki az Antall-kormány külügyminisztere volt) azt követően került nemzetközi össztűz alá, hogy kiderült: egy a Corvinus egyetemnek készült, általa írt jegyzetben azt írja,  „azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

Jeszenszky szerint nem egészen pontos, hogy a fenti mondatért bocsánatot kért volna, ő azt mondta, senkit nem állt szándékában megbántani, és sajnálja, ha mégis ez történt volna. Jelezte azt is, hogy az őt ismeről pontosan tudják, nem lehet rasszizmussal vádolni, oktatóként és politikusként is mindig elkötelezettje volt a nemzeti kisebbségek ügyének. Úgy véli, most politikai támadás indult ellene.

Jeszenszky tegnap az ATV-nek nyilatkozva még egyértelmű forrást rendelt az idézethez, de ma már a Hír TV-nek azt mondta, az ominózus mondat pontos forrására nem emlékszik. Az szerinte mindenesetre az ókor óta ismert tény, hogy a családon belüli szexuális kapcsolatból születési rendelenességgel bíró gyerekek születhetnek.

A nagykövet a norvég sajtóban is hasonlóan nyilatkozott, megerősítve, hogy interneten fellelhető tanulmányokból is dolgozott, illetve talált egy semlegesnek tekinthető magyar kutatást is a romákról, amik megerősítik a könyvben szereplő állítást.

Az ügy miatt a Norvég Holokauszt és Vallási Kisebbség Kutatóintézet lemondta Jeszenszky meghívását egy konferenciára.