A Kossuth család tiltakozik Mesterházy ötlete miatt

2012.10.31. 06:34

Tiltakozik a Kossuth család, amiért Mesterházy Attila, az MSZP elnöke október 23-án azt mondta: azt szeretnék, ha a Kossuth-címer az Orbán-kormánnyal szemben állók jelképe lenne, amit az új köztársaság megteremtéséig hordanának, írta a Magyar Nemzet.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc vezéralakjának egyik legközelebbi leszármazottja, Kossuth László médiajogász a Magyar Nemzethez eljuttatott közleményében családja nevében azt írta: felháborodva olvasta Mesterházy felhívását, amellyel ismét megpróbálják „Kossuth Lajos nevét kisajátítani, és az 1849-es Habsburg-trónfosztás jelképét saját érdekeik jelképévé nyilvánítani”.

A közlemény szerint az "idegen elnyomás alól való felszabadulás, a magyar nemzet szabadsága jelképének számító címert már bemocskolták e politikai vonalnak az elődei, amikor a bolsevista Tanácsköztársaság ideje alatt elővették, és ennek égisze alatt lövettek főbe, akasztottak fel, irtottak ki számtalan embert".

A kormányzó leszármazottja szerint a Kossuth-címert az 1848-as szabadságharc óta egyszer használták szellemiségének megfelelően: 1956-ban, amikor a szabadság, az elnyomás elleni közdelem jelképeként tűzték ki sokan - írta a lap.