Mégsem szavaznak újra Tiszavasváriban

2012.10.31. 20:32
A megyei területi választási bizottság szerint nem állapítható meg kampánycsendsértés a vasárnapi tiszavasvári időközi választáson, ezért a két kifogásolt választókerületben a vasárnapi eredmények a véglegesek - közölte a bizottság döntését a területi választási iroda vezetője.

A helyi választási bizottság (hvb) hétfői ülésén szervezett szállításra hivatkozva megsemmisítette az 1-es és a 8-as választókerület végeredményét, és új választás kiírásáról határozott. A hvb által hozott határozatok ellen fellebbezéssel élt a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület, a szervezet jogorvoslati kérelmét pedig megalapozottnak ítélte a területi választási bizottság.

A bizottság döntése alapján tehát ebben a két választókerületben nem kell megismételni a szavazást - tette hozzá a megyei főjegyző. A meghozott határozat nem jogerős, ellene bírósághoz lehet fordulni. A hatályos jogszabályok szerint kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, a számukra a jelölt, vagy a jelölőszervezetek által ingyenesen juttatott szolgáltatás, így például a voksolásra történő szervezett szállítás, vagy étel és ital adása.

Ezzel kapcsolatban maga a helyi választási bizottság sem állapította meg azt, hogy az általa szervezett szállításnak nevezett cselekményt pontosan ki valósította meg - utalt a törvényben leírt kitételekre a megyei főjegyző.

A választási iroda vezetője az MTI kérdésére elmondta: a szervezett szállítást bejelentő jelölőszervezet által készített, becsatolt videofelvételeken nem volt látható olyan körülmény, ami alátámasztotta volna a hvb által meghozott, a választókerületek eredményeinek megsemmisítéséről szóló döntést.

A területi választási bizottságnak szigorúan a jogszabályokat kellett alapul vennie és ennek megfelelően született meg a döntés - közölte Fazekas János. A megyei főjegyző ugyanakkor megjegyezte, a vasárnap megállapított eredmény a hivatalos, mert egyrészt a fellebbezés nem a voksolás eredményei ellen irányult, másrészt a megadott határidőig nem érkezett az eredményekkel kapcsolatos panasz.

Ráduly Zsolt, a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület polgármesterjelöltje a bizottság döntése után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a Jobbik több mint 1700 választópolgár döntését nem akarta elfogadni, olyanokét, akik nem rájuk szavaztak.

A vasárnapi időközi választáson Fülöp Erik (Jobbik) 2411 voksot szerzett. A Fidesz által támogatott Ráduly Zsoltra 1707, az MSZP színeiben induló Timári Istvánnéra 499, míg a Budapesti-Pest Megyei SZEM-pont Egyesület jelöltjére, Aleva Istvánra 116 szavazat érkezett.