Az MTVA megint arrébb pakolta a tüntetőket

2012.11.02. 09:22 Módosítva: 2012.11.02. 13:59
Eltávolították a köztévé székháza előtt egy éve demonstráló tüntetőket. A biztonsági őrök péntek hajnalban 30-40 méterrel pakolták odébb a tüntetők sátrát. Az MTVA a lépést azzal indokolta, hogy egy szobrot állítanak a Kunigunda utcai székház elé, a tüntetők szerint viszont jogsértés történt. Péntek délelőtt demonstráció kezdődött, amelyen több politikus is megjelent. Délre be is fejeződött a tüntetés, és tulajdonképpen csak annyit történt, hogy ronda fallal vették körbe az MTVA főbejáratát, míg a tüntetők pár méterrel arrébb, az amúgy is forgalmas B-épület bejáratához költöztek.

Biztonsági őrök erőszakkal eltávolították péntek hajnalban, a Kunigunda utcában, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházánál tüntetőket – olvasható a demonstrációt szervező Tiszta Kezek a Demokratikus Magyarországért nevű szervezet Facebook-oldalán.

Helyszíni tudósítónk szerint a MTVA épületének bejáratát legalább 30 biztonsági őr őrizi, illetve kordont állítottak fel. A kordonon belül délelőtt munkások egy szobor felállításával kapcsolatos munkába fogtak, és elkezdtek felhúzni még egy kerítést: a főbejáratot pozdorja fallal veszik körül.

Az MTVA eljárása ellen tiltakozva 11 órára demonstrációt hirdettek meg a helyszínre, nagyjából 60-80 ember lehetett a televízió Kunigunda utcai székháza előtt. Tudósítónk beszámolója szerint mintegy 30 rendőr van a helyszínen, az utcát teljesen lezárták. A tiltakozáson több politikus is megjelent, többen beszédet tartottak, köztük az LMP-s Karácsony Gergely. A politikusok közül ott volt még az ugyancsak LMP-s Schiffer András, Horváth Csaba és Lendvai Ildikó MSZP-s politikusok, Varjú László a Demokratikus Koalíció politikusa.

A demonstráció dél körül ért véget, után alig egy tucat tüntető maradt a székház előtt, sátrukat és az összes a demonstációhoz szükséges dolgot a dobtól kezdve a hálózsákokig, nemrég átvitték a B épület bejárata előtti járdára, jelentette tudósítónk.

Hajnalban, erőszakkal vitték el a tüntetőket

Nagy Navarro Balázs, a tüntetés szervezője péntek délelőtt az Indexnek azt mondta: hajnali háromnegyed ötkor jelentek meg a biztonsági szolgálat emberei a demonstrálók sátránál, és távozásra szólították fel az ott tartózkodó két tüntetőt. Mivel az aktivisták ennek nem tettek eleget, erőszakkal eltávolították őket, az épület előtt lévő sátrukat pedig 30-40 méterrel odébb, az út túloldalára pakolták. A biztonsági őrök a tüntetők holmijait is az út túloldalára dobálták. Nagy Navarro elmondta, semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak arról, hogy az építkezés miatt a demonstrációval bármilyen probléma lenne.

A biztonsági őrök fellépése után a tüntetők járőrt hívtak, a kiérkező rendőr azonban nem intézkedett. Nagy Navarro szerint a biztonsági őrök jogtalanul jártak el, megsértették a tüntetők jogait, mivel az MTVA a bejárat előtti helyet jelölte ki a számukra. Közölte: feljelentést tesznek személyi szabadság korlátozása, illetve gyülekezési jog megsértése miatt.

Szobrot építenek

Az MTVA kissé szokatlan időpontban, péntek hajnali fél hatkor közleményt adott ki, ebben azt írták, hogy a budai hegyek vonulatát mintázó műalkotás kerül a Kunigunda úti gyártóbázisa elé. A szükséges engedélyek már megvannak, így az építési munkálatok pénteken elkezdődnek, és előreláthatólag két hónapig tartanak majd. Az építkezés kivitelezője a Szignum Építő és Fővállalkozó Kft. A közbeszerzési eljárás eredményeképpen megkötött szerződésben a vállalkozási díj összege 48,1 millió forint. A közlemény szerint a műalkotás felállításának költségét pedig az MTVA Sales House teremtette elő, így közpénzt nem igényelt. Ez az érvelés azonban hibás, hiszen az MTVA közel 60 milliárd forintnyi közpénzből gazdálkodik évente, a reklámbevételek a költségvetés elenyésző részét képezik csak, arról nem is beszélve, hogy csak azért tudnak reklámokat értékesíteni, mert közpénzen készülő műsorokat készítenek.


Az MTVA arról is ír, hogy az épület főbejárata előtt lassan egy éve demonstráció zajlik. „Az Alap tiszteletben tartja a magukat tüntetőknek nevezők álláspontját és véleményét, de biztosítani kívánja mind dolgozói, mind vendégei számára ingatlanjai akadálymentes megközelítését, különös tekintettel arra, hogy a magyar közmédia gyártóbázisáról van szó" – olvasható a közleményben.

Hozzátették: a szoborállítással a jelenleg ott tartózkodók jogai nem sérülnek, hiszen „a majdnem fél kilométeres útszakaszon a továbbiakban is folytathatják tevékenységüket, továbbá az MTVA szívesen nyújt segítséget az építést és közlekedést akadályozó lakókocsik és standok áthelyezésében".

Nem történt erőszak

Az MTVA péntek délután újabb közleményt adott ki, amelyben határozottan visszautasították Nagy Navarro azon kijelentését, amely szerint a tüntetőket erőszakkal távolították volna el. „Ezzel szemben az igazság az, hogy erőszak nem történt. Az MTVA a törvények betartásával, jogszerűen járt el a terület kiürítésekor, sőt az illetékesek még segítséget is nyújtottak a demonstrálóknak az átköltözésben. Nagy Navarró Balázs, aki folyamatosan (félre) informálja a sajtó munkatársait a reggeli munkálatok kezdetekor nem volt jelen a helyszínen, csak később, taxival érkezett meg, amikorra már a terület akadálymentesítése megtörtént” – zárul az MTVA közleménye.

Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka tévés szakszervezeti vezetők, valamint a hozzájuk csatlakozók tavaly december óta, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének kitakarása miatti botrány kirobbanása óta demonstrálnak az MTVA székháza előtt. A tüntetők december végén jelentették be, hogy megalakítják a Tiszta Kezek mozgalmát. Nagy Navarro Balázs ekkor azt mondta: a mostani közmédia a regnáló hatalom szócsövévé silányult, amire csak egy alternatív közmédia rendszer lehet a válasz. A tüntetőket tavaly karácsonykor kordonnal zárták körül, hogy távozásra kényszerítsék őket. Akkor többször is közelharcba bonyolódtak a tüntetők a közmédia biztonsági őreivel.