Lenhardt Balázs kilépett a Jobbikból

2012.11.07. 17:48 Módosítva: 2012.11.07. 19:39

Lenhardt Balázs országgyűlési képviselő szerdán kilépett a Jobbik parlamenti frakciójából és a jövőben független képviselőként folytatja munkáját - tájékoztatta az ellenzéki párt az MTI-t. A képviselő a történteket egyebek között azzal hozta összefüggésbe, hogy múlt héten feljelentette Szegedi Csanádot.

A Jobbik közleménye szerint "a távozás indoka a képviselő és pártvezetés közötti bizalmi viszony megromlása, valamint a Jobbik közép- és hosszú távú jövőjével kapcsolatos kibékíthetetlen stratégiai nézetkülönbség". Az így megüresedett Országgyűlés jegyzője tisztség betöltéséről a frakcióvezetés a hét második felében dönt.

Lenhardt Balázs elárulta, hogy a Jobbik szerdai frakcióülése után egyértelművé vált számára: "a jelenlegi keretek között a mostani frakcióval a nemzeti radikalizmus ügyét képtelenség előmozdítani". A "döntéshez az vezetett, hogy nem kívánok azonosulni azzal az irányvonallal, amit a Jobbik a parlamentben képvisel. A párt jelenlegi vezetésével lényeges stratégiai kérdésekben 2010 óta szemben állok, ami a személyemmel szembeni indokolatlan bizalmatlansághoz vezetett" - közölte.

A kilépésre közvetlenül az adott kiváltó okot, hogy a múlt héten feljelentette a pártot és ügyüket eláruló Szegedi Csanádot befolyással üzérkedés és hivatali visszaélés gyanúja miatt. Lenhardt szerint Szegedi a mai napig bitorolja a párt által megszerzett EP képviselői mandátumot. A feljelentést a párt önkényes eljárásként értékelte, és súlyos szankcióként visszahívta a jegyző tisztségéből.

A Szegedi Csanád elleni feljelentést Kulcsár Gergely képviselővel közösen tették, de arról egyelőre nincs információnk, hogy iránta is megingott volna emiatt a párt bizalma.

"A pártvezetés nem tekint esküszegőnek, mert a Szent Koronára tett fogadalmamat maradéktalanul betartottam, így képviselői mandátumomat megtarthatom" - magyarázta Lenhardt közleményében.