no

Varsóba buszoznak a Békemenet résztvevői

2012.11.09. 11:15 Módosítva: 2012.11.09. 11:19

Buszokkal utaznak Varsóba november 10-én Lengyelország függetlenségi napjára a Békemeneten részt vevő szervezetek küldöttei. Az akciót a kormány mellett kiálló Békemenet egyik szervezője, a Civil Összefogás Fórum kezdeményezte. Közleményük szerint a Békemeneten részt vett egyesületek küldöttei Varsóban képviselik Magyarországot és megjelennek az ünnepségeken, ezzel is tisztelegni akarnak a megbonthatatlan magyar–lengyel testvériség előtt.

Az idei március 15-i magyar állami ünnepségre, és az akkor tartott Békemenetretöbb ezer lengyel aktivista érkezett Lengyelországból különvonaton és autóval. Az utazást a radikális jobboldali és EU-ellenes Gazeta Polska című hetilap klubhálózata szervezte. A lengyel résztvevők szolidaritásukat akarták kifejezni Orbán Viktorral, aki az egyik lengyel szervező akkori nyilatkozata szerint szembeszegült az EU diktátumának és az unióban tapasztalható kommunista tendenciáknak. A lengyel aktivisták az október 23-án tartott Békemeneten is részt vettek.

A jobboldali lengyel-magyar barátság előzménye, hogy 2011 márciusában Poznanba szerveztek Lengyel–Magyar Barátságnapot, amelyre hatszáz magyar utazott el ugyancsak különvonaton.