Jogellenes a kajászói földfoglalás

2012.11.12. 11:59

Politikai indítékúnak, a jogállamiság normáival ellentétesnek és megtévesztő szándékúnak tartja a kormány azon kajászói helyi gazdák akcióját, akik "visszafoglalták" az állami földbérleti pályázat keretében elnyert terület egy részét a Fejér megyei Kajászón.

"A kormány felkéri az illetékes minisztériumokat, hogy tegyék meg a szükséges és indokolt lépéseket a jogállamiság visszaállítása érdekében" - tartalmazza a Kormányszóvivői Iroda MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye.

Vasárnap helyi gazdák az Őszi szántás elnevezésű akció keretében művelni kezdték az állami földbérleti pályázat keretében elnyert terület egy részét. A megmozdulást az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület és a Fejér Szövetség szervezte.

A gazdák szerint Kiss Árpád kápolnásnyéki lakos a jogszabályokban előírtnál nagyobb aranykorona értékű állami földhöz jutott húsz érve, így mintegy hetvenhektárnyi területet a gazdák bekerítettek és beszántottak. A demonstrálók szerint alaptörvénybe ütközően zajlik az állami földpályázat.