Tarlós hajléktalaninváziótól tart

2012.11.15. 09:52
A Fidesz szerint azzal, hogy mégsem lehet bebörtönözni a hajléktalanokat, az Alkotmánybíróság emberi életeket veszélyeztet, mert lehetővé teszi, hogy "a nehéz sorsú emberek az utcán éljenek". Pedig még egy Európai Parlamenti irányelv szerint is fel kell számolni az utcai hajléktalanságot. A főpolgármester, Tarlós István pedig embermentőnek nevezte a korábbi gyakorlatot, amivel kitiltották a hajléktalanokat az aluljárókból.

Tarlós István főpolgármester szerint ismét hajléktalanokkal telhetnek meg a budapesti aluljárók azután, hogy az Alkotmánybíróság hétfői döntésében alapvető emberi jogokat sértőnek találta a hajléktalanságot elzárással büntethető szabálysértéssé nyilvánító törvényi rendelkezéseket. Az AB ítélete szerint az is alkotmányellenes, hogy az önkormányzatok saját hatáskörükben állapíthassák meg, mi minősül pénzbírsággal büntethető közösségellenes magatartásnak, mivel anyagi érdekeltségük van az ügyben.

Tarlós a Magyar Nemzetnek nyilatkozva ugyanakkor kitartott korábbi állítása mellett, miszerint az elmúlt két évben rengeteg új férőhellyel bővítették a hajléktalanszállásokat. "Melegedőket nyitottunk meg, az aluljárókat pedig visszaadtuk a budapestieknek. Most érdekvédők azzal támadnak, hogy még nekünk kellene bocsánatot kérnünk, mert embereket mentettünk meg" - nyilatkozta.

Hasonló stílusban és tartalommal kommentálta az AB döntését a Fidesz is. A párt az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az AB döntése miatt "a jövőben nem garantálható a hajléktalanok alacsony halálozási aránya". Az AB döntése szerint a megsemmisített törvény emberi alapjogokat sértett. A döntés eredményeként a hajléktalanokat nem lehet pénzbírsággal vagy elzárással sújtani.

A Fidesz szerint az AB döntése "lehetővé teszi, hogy a nehéz sorsú emberek az utcán éljenek", akik ezzel még kiszolgáltatottabbá válnak "és a közbiztonság is romlik". Arra is hivatkoznak, hogy az Európai Parlament egyik irányelve szerint 2015-ig fel kell számolni az utcai hajléktalanságot.