Schiffer nem szeretne jobbközép LMP-t

2012.11.18. 22:33
Az LMP-s parlamenti képviselő, korábbi frakcióvezető vasárnap este azt nyilatkozta az ATV Szabad szemmel című műsorának, hogy ökopolitikai globalizációkritikus pártnak tartja az LMP-t, és nem szeretné, ha jobbközép párt válna belőle. Schiffer ezt azután nyilatkozta, hogy a párt hétvégi kongresszusa nemet mondott az Együtt 2014-hez való csatlakozásra.

Schiffer András szerint a csillebérci tanácskozás után nem lehet győztesről vagy vesztesről beszélni. Úgy véli, valójában arról van szó, hogy az LMP a sarkára állt, és hozott egy világos döntést. Mint elmondta, ezzel talán kissé késlekedésben is volt a párt, mert lehet, hogy jobb lett volna, ha néhány hónappal ezelőtt „a politikai teret illetően az LMP határozott dolgokat mond”.

A mostani kongresszuson azt jelentették ki, hogy csatlakozni nem fognak, de tárgyalni, együttműködni lehet akár az Együtt 2014-gyel, akár más, parlamenten kívüli szervezetekkel. Schiffer hangsúlyozta: meggyőződésük, hogy az Orbán-kormány leváltásához kell egy erős LMP, amely egyszerre kínál alternatívát az Orbán-rezsimmel szemben, de mindezt úgy, hogy közben azoknak, akik az Orbán-kabinet leváltására szavaznak, ne kelljen igent mondaniuk a 2002 és 2010 közötti időszak reprezentánsaira.

Arra a felvetésre, hogy frakciótársa, Scheiring Gábor szerint a kongresszusi döntés egyenlő az LMP jobboldali fordulatával, Schiffer András azt mondta: „Én baloldali vagyok, jobbra fordulni vagy jobboldali fordulatot végrehajtani biztosan nem tudok”. Az egykori frakcióvezető nem szeretne jobbközép LMP-t; magát a pártot ökopolitikai globalizációkritikus pártként definiált.

Mi, merre, hány méter

Arra a kérdésre, hogy Jávor Benedek frakcióvezető lemondása után jelölteti-e majd magát a képviselőcsoport élére, Schiffer azt válaszolta, magát biztos, hogy nem fogja jelöltetni. Azzal kapcsolatban ugyanakkor, hogy vállalná-e a tisztséget, úgy fogalmazott: „Ez egy jó kérdés, most én azt gondolom, először ki kell aludnom magamat, meg a többieknek is”, és majd hétfőn áttekintik, hogy „mi, merre, hány méter”.

A műsorban Róna Péter, az LMP pártalapítványának, az Ökopolisznak a társelnöke azt mondta, egy olyan felszólítást kaptak az Együtt 2014 választói mozgalomtól, hogy vagy csatlakoznak, vagy mennek a süllyesztőbe. Ezt szerinte nem lehet komolyan venni, mert ez ütközik az Európai Zöld Párt alapértékével, a sokféleséggel. „Sokkal jobban járunk, ha Orbán Viktor és társai arra kényszerülnek, hogy négy vagy annál több céltáblára kell lőniük egyszerre” - fogalmazott Schiffer.