A házánál tüntetnek Szegedi Csanád ellen

2012.11.20. 16:46 Módosítva: 2012.11.20. 16:47

Szombaton tüntetés lesz Szegedi Csanád volt jobbikos politikus házánál. A rendezvényt a Kárpát Haza Őrei Mozgalom szervezi „a nemzeti oldal megtisztításáért”. A demonstráción beszédet mond a Szegedit korábban feljelentő Lenhardt Balázs volt jobbikos politikus, valamint a szintén korábban Jobbik-tag Endrésik Zsolt és Varga B. Tamás. A tüntetéssel a szervezők célja az, hogy rábírják Szegedit: mondjon le az európai parlamenti mandátumáról, és „értessük meg vele: nem kívánatos a Kárpát hazában” – olvasható a felhíváson.

Szegedi Csanád a Jobbik borsodi politikusa volt – a megyei elnöki székbe épp a Jobbikból a botrányai miatt távozó Endrésik Zsolt helyére került –, és a párt színeiben szerzett európai parlamenti mandátumot 2010-ben. Idén nyáron nyilvánosságra került, hogy zsidó felmenői vannak. Július végén – a testvérével együtt – kilépett a Jobbikból, augusztusban ellátogatott egy rabbihoz, majd beiratkozott egy zsidó szabadegyetemre is. Megtartotta viszont EP-mandátumot, és európai képviselőként néhány hete már arról beszélt, hogy „Izraelről csak a tisztelet hangján szabad szólni”.

Épp a mandátuma miatt tettek korábban feljelentést ellene november elején Lenhardték, álláspontjuk szerint Szegedi egy, a párt által elnyert mandátumot birtokol, és a Jobbiknak „mindent el kell követnie, hogy lemondassa az árulót”. Az akkor még jobbikos politikus akkor szintén Szegedinek a csömöri házánál tartott sajtótájékoztatót, amire Szegedi úgy reagált az Origónak: „szólásszabadság van, demokráciában mindenki ott beszél, ahol akar”, ám lemondatásáról nem beszélt, mondván: „tárgytalannak tartja az egészet”.