A Hvg.hu nem kér bocsánatot Semjéntől

2012.11.21. 18:49
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyilvános bocsánatkérést vár a Hvg.hu-tól – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A portál azonban fenntartja a kormányfő helyettesének dolgozatai ügyében megfogalmazott állításait, és nem kérnek bocsánatot.

Havasi Bertalan közleményében azt írta: a Hvg.hu rágalomhadjárata kifulladt, és az elmúlt napokban hiteles és kompetens személyiségek sora állt ki Semjén Zsolt becsülete, tudományos munkássága mellett, függetlenül egyéb politikai vagy tudományos nézeteiktől. Emlékeztetett arra, hogy a vonatkozó dokumentumokat maradéktalanul nyilvánosságra hozták, „ami által kártyavárként omlottak össze a Hvg.hu irányításával koholt vádak".

Hiteltelenség mocsara

Hozzátette: miután a baloldali média ezen része emberileg és tudományos értelemben véve is Semjén Zsolt becsületébe gázolt, az a minimum, hogy nyilvánosan megkövetik a miniszterelnök-helyettest. Egy tiszta, jól hallható bocsánatot kérünk elegendő lesz – fogalmazott Havasi Bertalan, aki megjegyezte: ennek elmaradása esetén „a Hvg.hu és a hozzá csatlakozó tollforgatók végleg a hiteltelenség mocsarába süllyednek".

Semjén Zsolt hétfőn közzétette 1990-ben kelt doktori dolgozatát és az átminősítéséről szóló hivatalos okiratot, valamint az ELTE-re, 1992-ben készített szociológia szakdolgozatát a kormányzati portálon azzal összefüggésben, hogy a Hvg.hu vasárnap Plágiumgyanú Semjén Zsolt doktorija körül címmel közölt cikket, hétfőn pedig azt írta, hogy a KDNP-s politikus 1992-ben megvédett szociológusi diplomamunkája jelentős átfedést mutat az egy évvel korábban doktori fokozattal jutalmazott teológiai értekezésével. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője politikai provokációnak minősítette a portál közlését.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem állásfoglalása szerint jogosan minősítették át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábbi tudományos fokozatát PhD-vé.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda közleményére reagálva a Hvg.hu azt közölte, fenntartják a két cikkben foglalt állításokat, „amelyekre érdemi választ a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének közleményéből sem kapott. Ennek következtében nincs okuk bocsánatot kérni a miniszterelnök-helyettestől" – írják.