no

Egy év alatt 232-en lettek rosszul energiaitaltól

2012.11.21. 07:59 Módosítva: 2012.11.21. 08:39

Egy év alatt 232 jelentés érkezett túlzott energiaital-fogyasztással összefüggő rosszullétről, kellemetlen tünetekről, áll az ÁNTSZ szerdai közleményében. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tavaly november elseje óta gyűjti az energiaital-fogyasztással összefüggő esetek adatait. Az Országos Mentőszolgálattól, orvosi ügyeletektől, gyerekorvosoktól, háziorvosoktól, védőnőktől, valamint általános- és középiskoláktól kaptak jelzéseket.

Az esetek 81 százalékában fiúk, 19 százalékában lányok lettek rosszul. Az elfogyasztott energiaital mennyisége a két decilitertől a három literig terjedt. Az esetek negyedében alkoholt is ittak az energiaitallal együtt.  A rosszullétről panaszkodók 77 százaléka 18 év alatti fiatal volt, 4 százaléka pedig 8-10 éves gyerek.

Az energiaitalt az esetek 37 százalékában délután, 26 százalékában délelőtt, tehát tanítási időben, 18 százalékában este, 14 százalékában reggel, 5 százalékában pedig éjszaka itták. A fogyasztás helyszíne legtöbbször, az esetek 36 százalékában az otthonuk volt, 20 százalékában pedig az iskolájuk.

A túlzott energiaital-fogyasztásnak 229 esetben nem volt maradandó következménye, írja az ÁNTSZ. Egészségügyi ellátásban az érintettek nagyjából felét, 123 embert kellett részesíteni az állapota miatt. A közlemény szerint két esetben feltételezhető, hogy az energiaital szerepet játszott gyerekek magas vérnyomásának kialakulásában. Egy haláleset is előfordult, de az közvetlenül nem hozható összefüggésbe az energiaital-fogyasztással, ugyanakkor az ÁNTSZ szerint a fogyasztás körülményei hozzájárulhattak a halál bekövetkeztéhez.