Kizárták a Jobbikból Lenhardt Balázst

2012.11.22. 20:17
Kizárta tagjai közül Lenhardt Balázst a Jobbik - közölte a párt csütörtök délután.

A közleményben szerint a párt etikai és fegyelmi bizottsága szerdán megvizsgálta Lenhardt Balázsnak a parlamenti frakcióból való kilépése utáni magatartását, "különösképpen a médiában megjelent nyilatkozatait". Az ülésen megjelent a képviselő is, és kifejthette védekezését, amelyet követően az etikai bizottság úgy döntött, hogy Lenhardt Balázst kizárja a párt tagjainak sorából.

A párt alapszabálya szerint minden tag kötelessége tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a Jobbik hátrányos megítélésére vagy a Jobbikba vetett bizalom megingatására alkalmas. Úgy fogalmaztak: az etikai bizottság álláspontja szerint a volt frakciótag sajtóban megjelent nyilatkozataival egyértelműen túlment azon a határon, ami a pártot még nem romboló belső kritikát jelenti, és magatartása olyan helyzetet eredményezett, amely a párt számára nem teszi lehetővé a tagsági jogviszonyának további fenntartását.

A Jobbik november 7-én jelentette be, hogy Lenhardt Balázs országgyűlési képviselő kilépett a párt parlamenti frakciójából és a jövőben független képviselőként folytatja munkáját. A párt akkori közlése szerint a távozás indoka a képviselő és pártvezetés közötti bizalmi viszony megromlása, valamint a Jobbik közép- és hosszú távú jövőjével kapcsolatos kibékíthetetlen stratégiai nézetkülönbség.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Lenhardt Balázs a frakcióból való kilépését "az alapvető nézetkülönbségek mellett" összefüggésbe hozta azzal, hogy egy héttel korábban befolyással üzérkedés és hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tett Szegedi Csanád, a pártból korábban kizárt politikus ellen, amiért a frakció visszahívta országgyűlési jegyzői tisztségéből.

Lenhardt Balázs csütörtök kora délután bejelentette, hogy újabb feljelentést tesz Szegedi Csanád Jobbikból kizárt EP-képviselő ellen, mert valószínűsíthető, hogy a rendelkezésére álló uniós források egy részét szabálytalanul használta fel.

Lenhardt Balázs kérdésre válaszolva tájékoztatóján azt mondta, arra számít a Jobbik a közeljövőben őt is kizárja majd, amit sajnálattal vesz majd tudomásul. Közölte: abban bízik, hogy az unió illetékes szerve is igaznak tartja a feljelentésében megfogalmazottakat, aminek következtében Szegedi Csanád kénytelen lesz lemondani brüsszeli mandátumáról.