Projektiroda-vezető lett, akitől félmilliárdot követelnek

2012.11.22. 15:26
Szentendrén új vezetőt neveztek ki a város Fejlesztési és Projekt Menedzsment Irodájának élére. Simon Péter a jegyzői indoklás szerint a város korábbi nagy projektjeiben szerezett tapasztalataival érdemelte ki a posztot. Közben kiderült, a korábbi nagy projektek miatt Simon egyik cégén 445 milliót követel a város.

A napokban Simon Pétert nevezték ki az szentendrei önkormányzat főberuházás szervezőjének. A vállalkozó önkormányzati köztisztviselőként láthatja el a gazdasági reorganizáción átment város Fejlesztési és Projekt Menedzsment Irodájának vezetését.

A kinevezést a város jegyzője azzal indokolta, hogy Simon közreműködött Szentendre korábbi nagy beruházási projektjeiben is, ahol „szakmai tapasztalatról adott tanúbizonyságot”.

A Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) szerint azonban a döntés azért különleges, mert a városban is közismert, hogy a jegyző által emlegetett projektek nemcsak óriási terhet róttak a városra, de miattuk Simon egyik cége is jelentős összeggel tartozik a városnak.

A TESZ szerint csak a 2009-ben megnyitott uszoda miatt 445 millió forintos követelést állapítottak meg a QualiTeam-Consult Kft. ellen. A város korábban fel is kérte az önkormányzat ügyvédjét, hogy indítson peres eljárást, vagy próbáljon egyezkedni a céggel, hogy teljesítse az önkormányzattal szemben vállalt kötelezettségeit. Eljárás végül nem indult, ezért az önkormányzat jogi bizottsága 2012. novemberi ülésén újra napirendre tűzte egy lehetséges per kérdését, de ekkor sem hoztak határozatot.

A TESZ szerint az uszoda felépítésének ötlete is Simon cégétől érkezett 2006-ben, a megvalósítás pedig egy közös cég, az Aquapalace Kft. alapításával indult el. A cégben 70 százalékot a QualitTeam-Consult, 30-at az önkormányzat kapott. A beruházás a Raiffeisen Bank 10,5 millió euró (mai árfolyamon 2,9 milliárd forintos) hiteléből indult, amihez az önkormányzatnak készfizető kezességet kellett vállalnia arra az esetre, ha a közös cég nem teljesíti a kötelezettségeit, de a Simon Péter által tulajdonolt QualiTeam-Consult Kft-vel is vállalnia kellett, hogy mint többségi tulajdonos helytáll majd az adósságok visszafizetésére.

Ezeknek a szerződéseknek a megkötése után a bank folyósította a kölcsönt, és elkezdődött a beruházás. Természetesen - mivel kisebbségben volt az önkormányzat az Aquapalace Kft-ben -, nem volt közbeszerzés a tervezésnél és az építésnél sem, Simon Péter terveztetett és építtetett. Nem mellékes, hogy az uszoda tervezése, kivitelezése hagyott némi kívánni valót maga után, nem kevés közpénzt emésztve fel napjainkban a működés során.

A beruházás során Simon érdekeltségei jelentős megrendeléseket kaptak, a nyitó ünnepséget követően azonban az üzletember bejelentette, elcserélné a 70 százalékos tulajdoni hányadát az önkormányzattal. A TESZ szerint a nagyvonalú felajánlás mögött az állt, hogy az elkészült uszoda havonta több mint 20 milliós veszteséget termelt, amit a tulajdonosoknak kellett volna fedezni a hiányt a tulajdoni arányaiknak megfelelően. Az önkormányzat többször felszólította Simon Péter cégét, hogy teljesítse tulajdonosi kötelezettségét, de ennek nem volt foganatja.

Az önkormányzat 2010. februári határozatával döntött arról, hogy tovább működteti az uszodát, és rendezi az addig felhalmozódott közüzemi és szállítói tartozásokat rendezi, valamint az elmaradt lízingdíjat, ami akkor 347 millió forint volt.

Simon Péter vitatja a QualiTeam-Consult elleni, az utóbbi két év kiadásaival együtt 445 millió forintosra dagadt követelés jogosságát, az önkormányzat azonban eddig nem hozott olyan határozatot, amely mentesítette volna a tartozás alól.