Semjén: Szolidárisak vagyunk Szlovákiával a kéteurós ügyben

2012.11.23. 16:59

Az Európai Bizottság és több tagállam a héten azt kérte Szlovákiától, hogy a vallási semlegesség jegyében távolítsanak el bizonyos jelképeket az új szlovák kéteurós emlékéremről, így azokon nem lesz glória Cirill és Metód IX. századi szláv apostolokon.

A jegybank döntése heves vitát váltott ki Szlovákiában, ahol a lakosság 62 százaléka vallja magát katolikusnak. A szlovák püspöki konferencia "szégyenletesnek" nevezte a jegybank döntését, Rafael Rafaj, a populista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) első elnökhelyettese pedig kijelentette: "annak a komoly és aggasztó gyanúmnak kell ma hangot adnom, hogy az EU a sátán vagy a sátánizmus hatalma alatt van".

Semjén Zsolt a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes az üggyel kapcsolatban pénteken adott ki közleményt: „Megdöbbenéssel fogadtuk a hírt, hogy az Európai Bizottság és az EU több tagállama a vallási semlegesség jegyében Európa társvédőszentjeit, a Cirillt és Metódot ábrázoló szlovák kéteurósról a vallási jelképek eltávolítását javasolta. Szolidárisak vagyunk Szlovákiával ebben az ügyben. Egyetértünk a Szlovák Püspöki Kar véleményével, miszerint "ez az európai keresztény hagyományok megtiprása". A keresztény értékeket vállaló és tiszteletben tartó emberekkel együtt valljuk a Közösséget alapító atyák, mindenekelőtt Robert Schuman elhíresült mondatát: "Európa keresztény lesz, vagy nem lesz".