A Klubrádió nem sugározhat Esztergomban és Tatabányán

2012.11.24. 13:59

Jogerős bírósági döntés következtében több mint egy hónapja nincs sugárzási jogosultsága két vidéki frekvencián a Klubrádiót működtető médiavállalkozásnak. A Médiatanács bízik abban, hogy a rádiónak nem érdeke a jogsértő állapot fenntartása - írja a Médiatanács közleménye. A Klubrádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosa augusztusban bíróságon támadta meg a Médiatanács 2012. július 25-én, a Tatabánya 96,7 MHz és az Esztergom 98,1 MHz frekvenciákra benyújtott pályázati anyagok kapcsán meghozott döntését.

"Az eljárás során a bíróság jogerős döntésében elutasította a Klubrádió keresetét, aminek következményeként a Klubrádiónak 2012. október 10-én megszűnt a műsorszolgáltatási jogosultsága Esztergomban és Tatabányán" - írják.

A közlemény szerint a Médiatanács korábban jóhiszeműen ideiglenesen meghosszabbította a Klubrádió sugárzási engedélyét annak érdekében, hogy az ügy egyértelmű, határozott és senki által nem vitatható törvényes megoldása a piaci szereplő számára is méltányos körülmények között születhessék meg.

A jogállami megoldás a bírósági döntéssel már megszületett. A döntés pedig 2012. október 26-án jogerőre emelkedett. Ezért az alaki érvénytelenséget helyben hagyó bírósági döntés következtében a Klubrádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosának egy hónapja - szerződésben vállalt kötelezettségével összhangban - nincs jogosultsága médiaszolgáltatásra - emeli ki a közlemény.

A Médiatanács szerint a  kialakult törvénytelen helyzet azért is aggályos, mert eddig hasonló esetekben más rádiók törvénytisztelő módon jártak el. Így tett a Hold Rádió Kft. az Esztergom 92,5 MHz-en és a Tatabánya 107,0 MHz-en, a Rádió Horizont Kft. a Törökszentmiklós 96,4MHz-en, és a Kapos Rádió Kft. a Kaposvár 99,9 MHz frekvencián.

A Médiatanács bízik abban, hogy a Klubrádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosa is a mások által követett törvényes úton kíván járni, azaz nem érdekelt az egy hónapja fennálló törvénytelen, a jogállamiság szellemiségével összeegyeztethetetlen szerződésszegő állapot fenntartásában. Különös tekintettel arra, hogy az eltérő magatartás nem csak az európai jogállamiság szellemét sértené, hanem közvetlenül is veszélyeztetné a médiapiac etikai és jogi normákon nyugvó biztonságos működését - írták.