Mégis hirdethetnek a pártok a neten

2012.11.25. 14:10 Módosítva: 2012.11.25. 17:35

A hétfői zárószavazás előtt tovább módosítaná a választási eljárási törvényjavaslatot a Fidesz. Mégsem tiltanák meg, hogy a pártok az internetes hírportálokon hirdessenek. A Miniszterelnökséget vezető Lázár János által vasárnap benyújtott módosító javaslatokból egyértelmű, hogy a jegyzők nem keresik majd fel a választópolgárokat azért, hogy feliratkozzanak a választásokra.

Változhatnak a kampányszabályok is: bár az Országgyűlés két hete támogatta, hogy a pártok a kereskedelmi médiában és az internetes hírportálokon se reklámozhassanak 2014-ben, a hírportálokat most mentesítenék e tilalom alól, így a nyomtatott sajtótermékekhez hasonlóan közölhetnének választási hirdetéseket.

Kampány, csend

Meglepetést okozott, amikor Puskás Imre és Vas Imre fideszes képviselők három, egymásnak több ponton ellentmondó módosítót nyújtottak be a választási törvényhez. Puskás azt kezdeményezte, hogy a választás napjától ne lehessen politikai médiakampányt folytatni, míg Vas Imre a voksolást megelőző 48 órában tiltotta volna a politikai reklámok közzétételét a közszolgálati adókban. Vas azt is szerette volna, hogy az eredetileg javasolt kétszáz helyett ötszáz választópolgár ajánlása legyen a jelöltállítás feltétele.

A kormánypárti képviselők indítványaiban közös volt, hogy a jelenlegi hatvanról ötven napra akarták csökkenteni a kampányidőszakot, amit a kampányköltségek mérséklésével indokoltak. A politikusok szerint az is csökkentette volna a kiadásokat, ha az országos médiumok közül kizárólag a közszolgálatiakon lehetne politikai reklámot közzétenni, méghozzá ingyenesen.

Kusza javaslatok

Korábban a Fidesz vezető politikusai is elismerték, hogy a választási eljárási törvény előkészítésének végső fázisa meglehetősen kaotikusra sikeredett, miután a múlt héten több egymásnak ellentmondó módosító javaslatot is elfogadtak a kormánypárti képviselők. Háttérbeszélgetéseinkből az is egyértelműen kiderült: a sem a pártban, sem a frakcióban nem folyt szélesebb belső nyilvánosság előtti vita előzetesen a törvényről, a kérdés egyértelműen a korábbi frakcióvezető, Lázár János fennhatósága alá tartozott.

A törvényjavaslat a szeptemberi benyújtása után többször is változott . Az eredeti verzió például lehetővé tette volna levélben történő regisztrációt, az alkotmányügyi bizottság javaslatára ez azonban kikerült a javaslatból. Egy kormányzati tisztviselő szerint a múlt héttől már érezhetően szétesett a törvény előkészítése. A tisztviselő ezzel arra utalt, hogy a múlt héten a fideszes képviselők több egymásnak ellentétes módosító javaslatot nyújtottak be a törvénytervezethez.