A gyógyszertárakban is olthatnának

2012.11.26. 06:43

Már a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma (NEFMI) előtt van a Magyar Gyógyszerészeti Kamara javaslata, amely alapján az arra alkalmas patikákban lehetőség lenne az influenza elleni védőoltás beadására, írja a Világgazdaság. Ha a tárca elfogadja, akkor már a jövő téli influenzaszezon előtt elérhetővé válhat az oltás több száz gyógyszertárban.

Többek között az Egyesült Államokban, Írországban és Portugáliában is oltanak a patikákban is. Magyarországon a becslések szerint a 2300 gyógyszertárból nagyjából 300 lenne alkalmas már most is az oltás beadására, de felkészítő kurzusokat is kellene indítani.

Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főorvosa szerint a patikák bevonása több előnnyel is járna, például az érintettek a mostaninál sokkal gyorsabban, néhány perc alatt megszerezhetnék az influenza elleni védettséget, érezhetően növekedhetne a beoltott felnőttek aránya is.

Mint mondta, sokan csak azért nem szeretnek védettséget, mert nincs idejük végigjárni a recept felíratásából, a vakcina kiváltásából és az oltás beadatásából álló útvonalat.