A TASZ feljelenti a hatvani rendőröket

2012.11.26. 17:13 Módosítva: 2012.11.26. 19:38
A rendőrség aránytalanul és válogatás nélkül alkalmazott erőszakot, így a rendőri brutalitásnak gyermekek, idős emberek is áldozatul estek - a TASZ így értékeli a Hatvanban mút héten történteket, ezért a szervezet feljelentette a rendőröket.


Bűncselekmények elkövetőivel szemben a rendőrségnek fel kell lépnie, az intézkedés jogszerű lefolytatása rendőrszakmai kérdés. Ha viszont az állam erőszakmonopóliumát gyakorló rendőrség embereket bántalmaz, az emberi jogi kérdés – a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt várja az ügyészségtől, hogy kezdeményezzen vizsgálatot a múlt héten csütörtökön Hatvanban történtek ügyében.

A TASZ munkatársai az eseményeket követően a helyszínre utaztak, ahol szemtanúkkal és sértettekkel, köztük az előállítottakkal is beszéltek, akik mind egybehangzóan mondták el a történteket. Mindezek alapján a rendőrség nyilvánvalóan aránytalanul és válogatás nélkül alkalmazott erőszakot, így a rendőri brutalitásnak gyermekek, idős emberek is áldozatul estek.

A TASZ általános tapasztalata, hogy azokban az ügyekben, ahol romákkal szemben rendőri túlkapás történik, a rendőrök ellen nem indul hivatalból eljárás, csak akkor, ha az érintettek a TASZ jogászai segítségével feljelentést vagy panaszt tesznek. A rendőri bántalmazás áldozataival szemben ugyanakkor azonnal, hivatalból szokott eljárás indulni hivatalos személy elleni erőszak vagy más bűncselekmény miatt, ahogy az ebben az esetben is történt.

Néhány hónapja a TASZ – közösen az Európai Roma Jogok Központjával – egy súlyos rendőri bántalmazásos ügyet vitt a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága elé, amely ítéletében elmarasztalta Magyarországot a megalázó bánásmód tilalmának megsértése miatt. A bíróság ítéletében kimondta, hogy a rendőrök brutális fellépése az Európai Emberi Jogi Egyezménnyel ellentétes volt, továbbá megállapította, hogy az ügy nyomozása sem felelt meg az egyezmény és a bíróság joggyakorlatában lefektetett elvárásoknak.

A TASZ kezdeményezi a Független Rendészeti Panasztestület eljárását az alapjogsértő rendőri intézkedés megállapítására, és feljelentést tesz az erőszakot alkalmazó rendőrökkel szemben.

Minden másképp volt

„Valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések, hangulatkeltés” – írja a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szombat délutáni közleményében a 2012 november 22-i akcióval kapcsolatban megjelent hírekről. A parancsnoki kivizsgálás után a rendőrség azt állítja, az intézkedés törvényes volt, a következőképp írják le, mi történt:

"Az előállítottak családtagjai, ismerősei összeverődtek a rendőrkapitányság épülete előtt, agresszív magatartást tanúsítva megpróbáltak behatolni a rendőrség területére. A rendőrség ezt határozott fellépéssel megakadályozta, felszólította az összegyűlteket arra, hogy fejezzék be a garázda magatartást. A felszólításnak a mintegy 40 fős, férfiakból és nőkből álló társaság nem tett eleget, hangadói a „Támadjuk meg a rendőrséget!”, a „Felrobbantjuk a rendőrséget!” felkiáltásokkal továbbra is garázda magatartást folytattak. A csoportosulás a rendőrkapitányság kerítését rángató, az azon átmászni próbáló hangadóit a rendőrök kiemelték, a rendőri intézkedésnek ellenszegülő, az igazoltatást megtagadó, a rendőrökre támadó személyek közül öt főt közterületen, később pedig egy főt egy közeli épületben elfogtak és előállítottak. A rendőri intézkedés során egy fő az előállítása közben tanúsított passzív ellenállása miatt könnyű sérüléseket szenvedett, négy főt a mentőszolgálat szállított kórházba, mert a gázspray miatt fájlalták a szemüket. A rendőrök közül négyen szenvedtek kisebb sérüléseket. "

Már hatan előzetesben

A Heves Megeyi Rendőrkapitányság hétfőn azt közölte, hogy az eljáró bíróság már hat embert helyezett előzetes letartóztatásba azt követően. Egy férfit hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítanak, öt ember ellen pedig csoportosan elkövetett garázdaság a vád. A további eljárást a csoportos garázdaság ügyében a hatvani rendőrkapitányság, a hivatalos személy elleni erőszak miatt pedig az Egri Nyomozó Ügyészség folytatja le.