Ismét Schiffer András az LMP-frakció vezetője

2012.11.26. 13:08 Módosítva: 2012.11.26. 18:22

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciója a pénteki sikertelen első kísérlet után hétfő délelőtt ismét Schiffer Andrást választotta frakcióvezetőnek. (Késő délután közölték, hogy frakcióvezető-helyettes lett Karácsony Gergely, Osztolykán Ágnes és Dorosz Dávid.)

Schiffer a pénteki maratoni, bő kilenc órás frakcióülésen még nem kapott elég voksot, mert a 15 képviselőből nyolc kompromisszumos jelöltet szeretett volna, a felmerülő személyek (Mile Lajos, Ertsey Katalin, Szél Bernadett) azonban nem vállalták a jelölést. Erre Schiffer és – Ertsey Katalin kivételével – a vele szavazó képviselők (Lengyel Szilvia, Mile Lajos, Osztolykán Ágnes, Szél Bernadett és Vágó Gábor) végül kivonultak az ülésről.

A frakció többségi csoportja a hétvégén változtatott a véleményén, és úgy döntött, mégis támogatja Schiffert. Schiffer András a frakció 2010 májusi megalakulásátől 2012 januárig vezette az LMP képviselőcsoportját, a 15 képviselőből most 14-en támogatták.

A 168 Óra beszámolója szerint pénteken, a sikertelen ülésről kivonulva Schiffer közölte: „azt mondták, hogy én egyem meg, amit főztem, evőeszközt nem adtak hozzá, úgyhogy jelenleg nincsen döntés”, ugyanakkor a konfliktust olyan tanulási folyamatnak nevezte, amin a pártnak "át kell esni". A frakcióülésről a másik oldalhoz tartozó Scheiring Gábor a blogján arról írt, hogy nem lehet rázárni az ajtót a párt szavazóinak kétharmadára és a küldöttek 48 százalékára, és nem szerencsés a nyertes oldal legmegosztóbb képviselőjét frakcióvezetőnek választani.

Erre reagálva a hétvégén Hajdu Mária, a párt országos választmányának tagja a párt belső online kommunikációs felületén visszavonulásra vagy lemondásra szólította fel azokat a képviselőket, akik nem hajlandók végrehajtani a kongresszus határozatát az Együtt 2014-gyel kialakítandó viszonyra nézve.

Az LMP legfontosabb politikai posztjának számító frakcióvezetőségről Jávor Benedek egy hete mondott le, miután a párt kongresszusa úgy döntött , hogy a kormányváltással szemben az önálló politikai pólus építését tekinti a legfontosabb politikai céljának, és semmilyen megállapodásra nem hajlandó az Együtt 2014 mozgalommal.

A kongresszusi erőviszonyok (84:77-arányban nyertek az önálló pólusképzés, azaz az Együtt 2014-gyel való választási együttműködés lehetőségét kizáró küldöttek) azonban nem felelnek meg az LMP-s parlamenti képviselők arányainak. A szeptemberi frakcióvezető-választáson Jávor Benedeket 8:7 arányban szavazták meg, és ugyanez volt az arány a pénteki, sikertelen frakcióülésen is.