Steiner lesz az MSZP fegyvere Rogán ellen

2012.11.26. 07:22
Az év végéig az MSZP megpróbálja mind a 106 egyéni körzetben kiválasztani azokat, akik választókerületi felelősként irányítják majd a 2014-es felkészülést. A párt leállt a regisztráció kritikájával, mostantól inkább arra készülnek, hogy az új helyzetben találjanak minél több mozgósítható támogatót. A Bajnai Gordon vezette szövetséghez fűződő kapcsolatot rendezését azonban még a legkevésbé sem tisztázták.

Az Index információi szerint az MSZP már kész helyzetként kezeli, hogy a 2014-es választáson kizárólag regisztrációval lehet majd szavazni, az ellenzéki párt már nem az új választási eljárási szabály támadására koncentrál, hanem arra, hogy támogatóiban tudatosítsa, szükség lesz a bejelentkezésre.

Erre utal az is, hogy Molnár Zsolt, az MSZP szervezési igazgatója vasárnapi sajtótájékoztatóján nemcsak arról beszélt, hogy a választójog korlátozásának tartja a regisztráció bevezetését. A politikus azt is elmondta: amennyiben kedden az Országgyűlés elfogadja a regisztrációt bevezető választási eljárási törvényt, akkor az lesz a legfontosabb, hogy a választók elmenjenek regisztrálni. Az MSZP ezért télen és tavasszal országjárást rendez, jövő szeptemberben, a feliratkozási időszak elején pedig mozgósítási kampányt kezd, tette hozzá.           .

A párt országos elnöksége november közepén elfogadott határozata is ezt az irányt erősítette meg. A döntés értelmében a jövő év végéig a szimpatizánsok körének növelése a fő feladat, amelynek része az is, hogy a választókörzetekben helyi programok kidolgoznak ki, és igyekeznek minél több helyi civil szervezettel kapcsolatot kiépíteni.

Megvannak a fővárosi emberek

Az év végéig az MSZP várhatóan mind a 106 egyéni körzetben kiválasztja azokat a választókerületi felelősöket, akik a választási felkészülést irányítják – mondta az Indexnek Molnár Zsolt. A választókerületi felelősök feladata lesz, hogy az egyes körzetekben összefogják a programalkotási folyamatot, és párban a helyi kampányfelelőssel, aktivistákat toborozzanak, illetve segítsenek az adatbázis építésében.

Az MSZP a jelöltállításban is ahhoz az új struktúrához próbál alkalmazkodni, amelyet a tavaly elfogadott, a választókörzeteket átrajzoló törvény hozott létre. Eszerint a következő választások után már nem 386, hanem 199 fős lesz az Országgyűlés, így az eddigi 176 helyett csak 106 képviselő kerülhet be egyéni jelöltként a parlamentbe. Molnár szerint az MSZP választókerületi felelősei valószínűleg a párt egyéni jelöltjei is lehetnek egyben. A döntést befolyásolja, hogy milyen teljesítményt nyújtanak az egyes felelősök a következő hónapokban, illetve az is, hogy milyen választási szövetséget köt a párt.

A választási felelősök nagy részét Molnár szerint már kiválasztották, a következő hetekben az MSZP elnöksége ezt megtárgyalja. A fővárosban például a 18 körzetből 16-ban megvannak a jelöltek, közülük többen már a korábbi a választásokon is indultak, néhány azonban 2014-ben mérettetnék meg magukat először. Mesterházy Attila pártelnök augusztusban még gyorsabb kiválasztási folyamatot ígért, a párt azonban kicsúszott a szeptember végi határidőből. A Fidesz és a KDNP már áprilisban megnevezte, hogy kiket állít az egyes választókerületek élére. Bár az MSZP és a Fidesz is hangsúlyozta, hogy a jelöltek végső listája változhat, több helyen ennek ellenére már most meg lehet jósolni, hogy a 2014-es választásokon milyen párharcok várhatóak.

Steiner Rogán ellen

Az I. és az V. kerületből álló választókörzet szocialista felelőse Steiner Pál lett, a Fidesz itt várhatón Rogán Antal V. kerületi polgármestert, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetőjét indítja. A két politikus korábban többször is összecsapott egymással: Rogán 2006-ban Steinertől nyerte el a belvárosi polgármesteri posztot, 2010-es országgyűlési választásokon pedig Rogán közel háromszor több vokost kapott, mint Steiner.

A II. és III. kerületből álló körzetért az MSZP-ben Molnár Zsolt felel, itt a Fidesz a tervek szerint Varga Mihályt, az IMF tárgyalásokért felelős tárca nélküli minisztert indíthatja. A XI. kerületben az MSZP-s Józsa István ellenfele a KDNP-s Simicskó István lehet. A Ferencvárosból és Józsefvárosból álló körzetben pedig a fideszes Vas Imre az MSZP-s Pál Tiborral kerülhet szembe.

Az MSZP a XIII. kerület élére Borszéki Gyula alpolgármestert nevezte ki. Ebből arra lehet következtetni, hogy Tóth József a parlamenti mandátum helyett a polgármesteri posztot választja. (Tóth Szanyi Tibor mellett a másik olyan szocialista politikus, aki 2010-ben egyéniben szerezett mandátumot.) Molnár szerint Verók-Hunvald örökséggel küzdő VI. és VII. kerületben, illetve az amúgy is hagyományosan jobboldali II. és a XII. kerültből álló körzetekben még nem dőltek el a személyi kérdések. Az Index információi szerint a VI.-VIII. kerületben a fideszes Rónaszékiné Keresztes Mónika ellen szintén nőt, az oktatási kérdésekben rendszeresen nyilatkozó Kunhalmi Ágnest indítják a szocialisták.

Inkább a listás helyen vitázhatnak

Az MSZP-s egyéni jelöltek végleges listáját elvileg befolyásolhatja, hogy a lehetséges választási szövetségekkel, például a Bajnai Gordon által fémjelzett Együtt 2014 mozgalommal milyen egyezségeket köt a párt. Az Index által megkérdezett szocialista politikusok szerint azonban ezen a téren nem kell jelentősebb konfliktusra számítani. Az MSZP-frakció egyik befolyásosabb politikusa ezt azzal magyarázta, hogy az MSZP vidéken jóval beágyazottabb, szervezettebb, mint az Együtt 2014. Bajnaiék, ha végül létrejön valamilyen megegyezés, inkább a listás helyek és más posztok közül választhatnak.

Az Együtt 2014-gyel való későbbi tárgyalások során inkább a kormányfő-jelölt kiválasztása okozhat konfliktust, miután egyelőre bizonytalan, hogy egy választási szövetségnek Mesterházy Attila vagy Bajnai Gordon legyen-e a vezetője. Általános nézet, hogy tavaszig nyílt verseny folyik kettejük között a nagyobb támogatásért, és elvileg a népszerűségüknek kell döntenie arról, ki legyen a főnök.

Ezt a kérdést azonban az általunk megkérdezett szocialisták szerint nem nagyon bolygatják az ügy jelenlegi állásában, bár érezhető mindkét oldalon, hogy a két vezető tudatában van a megegyezési kényszernek. Egyik forrásunk szerint ez volt az oka annak is, hogy Bajnai vidéki kampánykörútjának egyik első állomása éppen Puch László szűkebb pátriájában, Baranyában volt, és amit az MSZP erős embere személyesen végig is hallgatott. Bajnai november közepi mosonmagyaróvári fellépését is a helyi MSZP szervezte.

A későbbi egyeztetésekről Molnár mindössze annyit mondott, hogy jövő október-novemberre el kell dőlnie annak, hogy a szocialista párt azokkal a szerevetekkel, akikkel össze tudja hangolni a választási programját, hol állít közös egyéni jelölteket, illetve kit választanak miniszterelnök-jelöltnek. Ennek pillanatnyilag az is akadálya, hogy – bár állítólag a szocialistákhoz közeli alapítványokon keresztül nagy erőket koncentrálnak programírásra – még az MSZP sem állt elő olyan részletes programmal, amit össze lehetne hangolni.