Szijjártó: Azerbajdzsán számíthat ránk

2012.11.29. 10:30

Jó lehetőségeket kaphatnak magyar cégek azerjbajdzsáni beruházásásokban, Magyarország pedig támogatja a kaukázusi ország euroatlanti integrációs törekvéseit, ebben "Azerbajdzsán ránk mindig számíthat" - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az azerbajdzsáni nagykövetség konferenciájának megnyitóján. Az eseményt a magyar-azeri diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulója alkalmából rendezték a budapesti azeri nagykövetségen.

Szijjártó több azeri politikussal is tárgyal Budapesten, de a jövő héten - ebben az évben immár harmadszor - ismét Bakuba utazik, ahol megnyitja az első magyar kereskedőházat. A magyar kormány kereskedőházak rendszerét szeretné kiépíteni a keleti térségben, amely a keleti nyitás politikája jegyében segítené a magyar kis- és középvállalkozások ottani szerepvállalását.

Szijártó a konferencián ismertette a kormány külpolitikai és külgazdasági "krédóját". Eszerint a magyar kormány felismerte a gazdasági válság természetét, és helyes választ is adott erre. Szijjártó szerint a világban a válság következtében új szövetségkötési verseny indult, amelybe elődeivel ellentétben az Orbán-kormány sikeresen nevezett be. Szijjártó szerint az előző kormányok óriási hibát követtek el, hogy ezt a versenykényszert nem ismerték fel, vagy ha felismerték, akkor nem akartak részt venni benne.

A kormány másik felismerése az volt, hogy a válság után semmi nem lesz ugyanolyan, mint annak előtte volt, ezért a merőben új külpolitikai és külgazdasági helyzetre új stratégiát kellett kialakítani. Ennek a stratégiának az egyik legfontosabb eleme a kaukázusi köztársaságokkal kiépítendő szövetség.

Ennek a célterületnek a legígéretesebb országa éppen Azerbajdzsán, amely az elmúlt pár évben egészen komoly gazdasági sikereket ért el. Magyarország támogatja Azerbajdzsán euró-atlanti integrációs törekvéseit, és ebben "Azerbajdzsán ránk mindig számíthat", mondta az államtitkár. Szijjártó Péter példaként a vízumkönnyítést említette.

A másik pillére a két ország közötti erősödő kapcsolatoknak a magyar export fejlesztése. Ez tavaly 74 millió dollár tett ki, de Szijjártó szerint messze nincs kihasználva az össze lehetőség. Megemlítette, hogy a kereskedőház létrehozása mellett pozitív változást hozhatnak a magyar építőipari cégek vasútépítési lehetőségei a Baku és Tbiliszi közötti vonalon.

A Miniszterelnökség államtitkára külön kiemelte az energiabiztonság ügyét. Az Orbán-kormány egyik fő törekvése, hogy függetlenítse az ország energiaellátását Oroszországtól. Ebben a legnagyobb lehetőség az azeri gáz európai behozatala lenne. Ennek alapfeltétele, hogy a Nabucco-gázvezeték versenyképes legyen és Közép-Európán keresztül érje el Nyugat Európát.

Október 8-án a Magyar-Azeri Gazdasági Vegyes Bizottság tartott konferenciát Budapesten hazai és azerbajdzsáni vállalkozók részvételével. Szijjártó Péter ott azt mondta: Magyarország építőipari, energetikai, gyógyszeripari, mezőgazdasági és infrastrukturális beruházásokkal, valamint a turizmus fejlesztésével vehet részt Azerbajdzsán fejlesztésében.