no

Az orvoskamara 35 százalékkal emeli tagdíját

2012.11.30. 13:08 Módosítva: 2012.11.30. 15:30
Januártól 35 százalékkal emeli a kamarai tagdíjat a Magyar Orvosi Kamara. Az emelésről nem a küldöttközgyűlés, hanem egy vezetői testület döntött. Éger István, a kamara elnöke azt mondja: kilenc éve nem emeltek tagdíjat, így a mostani növekedés bőven alatta van az ebben az időszakban lezajlott inflációnak. A Magyar Rezidens Szövetség botrányosnak tartja az emelést, szerintük nem látható át, mire fordítják a tagdíjakat. A szervezet a tömeges kilépést is kilátásba helyezte a kamarából.

A kötelező kamarai tagság 2011-es bevezetése óta 40 ezres taglétszámúra bővült szervezetnél a tagdíjak 35 százalékos emelése - a különböző tagdíjkedvezmények miatt - kb 200-250 milliós évi pluszbevételt jelenthet majd.

Limitált a tagdíj és a fizetés is

A kamarai törvény csak az éves kamarai tagdíj felső határát szabályozza, a részleteket és az összeget a kamara alapszabályában határozhatja meg. Ez az orvosoknál nem lehet magasabb a kamarai tagra irányadó kötelező legkisebb munkabér, illetve garantált bérminimum egyhavi összegének 30 százalékánál. A törvény a kamarai tisztségviselők díjazásának felső határát is megszabja. Eszerint bérezésük nem haladhatja meg a kormánytisztviselőkre vonatkozó bértábla alapján megállapítható - lényegében a helyettes államtitkári fizetésnek megfelelő - összeget.

A tagdíj az eddigi havi 1700 forintról 2300 forintra emelkedik. Kamarai körökben nem csak a havi 600 forintos emelés keltett visszatetszést, hanem az emelés módja is. Bár a kamarai törvény szerint a tagdíjak meghatározása a küldöttgyűlés hatásköre, a MOK-nál ez másképpen van.

Ott a tagdíjak emeléséről egy harminc fős testület, a Területi Szervezetek Tanácsa dönt. Ebben a grémiumban a megyei szervezetek elnökei, a fogorvosokat összefogó szervezet elnöke és a MOK elnöke ül. Ők nemcsak a tagdíjakról, de a kamarai tisztségviselők, azaz saját tiszteletdíjukról is döntenek. Ahogy egy kamarai tag az Indexnek fogalmazott: "nagyon leegyszerűsítve a kérdést, a tisztségviselők ilyenkor az őket fenntartó adminisztráció költségeit, és saját tiszteletdíjuk emelését szavazzák meg, és ebbe nincs beleszólása a küldötteknek".

A tagdíjemelésről az orvoskamara lapja is beszámolt "Ülésezett a Területi Szervezetek Tanácsa" címmel. Ebben azt írják, kilenc éve lényegében azonos szinten maradt a tagdíj, így a mostani emelés az összes elszenvedett inflációs veszteséget meg sem közelíti.

"2004 óta, kilenc pénzügyi éven át változatlan volt a kamarai tagdíj. Átéltük azt a négy évet, amikor nem is volt kötelező a tagság, így csökkent is a létszámunk. Ezen idő alatt is sikerült azonban fenntartani a kamarai tagoknak járó szolgáltatásokat. Most döntenünk kellett, hogy ezeket csökkentsük vagy emeljük a tagdíjat. Azt gondolom, az elmúlt kilenc év 55-60 százalékos inflációját nézve ez a 35 százalékos emelés elfogadható" - mondta kérdésünkre Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger szerint a döntés teljesen jogszerű, hiszen 2011-ben a küldöttek 90 százaléka megszavazta azt az alapszabályt, amely az operatív testületként működő Területi Szervezetek Tanácsára bízza a tagdíjak megállapítását. A kamara taglétszáma és költségvetése alapján egy közepes magyar városnak felel meg, hangsúlyozta Éger. "Egy ilyen nagy szervezetnél nem lehet az évente egyszer megtartott küldöttgyűlésen résztvevők hangulatára bízni fontos gazdasági kérdéseket, mert akkor működésképtelenné válna a szervezet. Éger szerint a gazdasági, működési kérdésekről az operatív testület tagjai felelősen döntenek, számon kérhetőek, a költségvetést auditálják és közzé is teszik.

Éger István visszautasította azokat a vádakat, hogy a TESZT tagjai tulajdonképpen saját fizetésük emeléséről döntenek. "A tagság által választott területi vezetők nem fizetésért, hanem szerény tiszteletdíjért dolgoznak" - mondta. (A kamarának ugyanakkor az elnök mellett van három alelnöke, egy főtitkára és négy titkára is - a szerk.). Éger hangsúlyozta: a bevételek jelentős részét a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatásokra fordítják, így a teljes körű élet-, baleset- és betegbiztosításra, jogi- és pénzügyi tanácsadásra, a tagoknak 10-20 százalékos kedvezményeket nyújtó vásárlási kedvezményekre, vagy 2013-től a gyógyszerrendeléssel kapcsolatos internetes szakmai tanácsadásra.

A Magyar Orvosi Kamara szombaton tartja küldöttközgyűlését. Cikkünk megjelenése után a Magyar Rezidens Szövetség felszólította a küldöttközgyűlést, hogy akadályozza meg a kamarai tagsági díj "botrányos mértékű emelését", illetve a MOK vezetőségétől követeljen meg egy minden orvos számára hozzáférhető részletes pénzügyi beszámolót.

A rezidensek szerint ennek hiányában életbe léphet egy vészforgatókönyv is, amely akár a MOK-ból való időszakos, tömeges kilépést is maga után vonhat, amíg ezt az állapotot nem rendezik. A rezidensek szerint a köztestület pénzügyi gazdálkodása most is átláthatatlan, "nehezen fellelhető, mire fordítódik a MOK több mint 700 millió forintos éves bevétele". Mint kiemelték, az orvosok jelentős része úgy érzi, csak fizeti a tagdíjat, de ezért a kamarától semmilyen igazán hasznos szolgáltatást nem kap cserébe. A rezidensszövetség álláspontja szerint "szükség van egy erős, orvostársadalmat képviselő és azt összefogó köztestületre", de annak olyannak kell lennie, amelyben a tagság véleménye, akarata nagyobb súllyal érvényesül.