A Századvégnél nagyon vezet a Fidesz

2012.11.30. 16:14

A Századvég 2012. november végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint kismértékben csökkent a bizonytalanok aránya és növekedett a választási hajlandóság. A Fidesz előnye a legnagyobb ellenzéki párthoz képest továbbra is jelentős mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében. A miniszterelnök személyének preferenciáját illetően Orbán Viktort a választók 32 százaléka, Bajnai Gordont 19 százaléka látná szívesen Magyarország kormányfőjeként

 

A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 22 százalékos, az MSZP 12 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága ebben a közegben 9, az LMP-é 4 százalékos. A Demokratikus Koalícióra a lakosság 2 százaléka adná a szavazatát. Az egyéb, nem parlamenti pártok támogatottsága jelenleg 6 százalékos a teljes népesség körében. A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 40, az MSZP 27 százalékon áll. A Jobbikra 18, az LMP-re pedig 5 százalékuk adná voksát. A Demokratikus Koalíciót ebben a dimenzióban 3, egyéb pártokat pedig 7 százalék juttatná a parlamentbe.

 

A kutatás a pártszimpátia mellett az esetleges miniszterelnök-jelöltek személypreferenciá-ját is vizsgálta. A választók 32 százaléka Orbán Viktort, 19 százaléka Bajnai Gordont, 5 százaléka Mesterházy Attilát, 3 százaléka pedig Gyurcsány Ferencet látná szívesen Magyarország kormányfőjeként. A megkérdezettek 21 százaléka valaki mást képzelne el ebben a pozícióban, a személypreferenciájukban bizonytalanok aránya 10 százalék.

A Századvég november 26. és 29. között ezer választókorút kérdezett meg telefonon, a felmérés hibahatára +/- 3,2 százalék.

A Századvég eredményei némileg ellentmondanak a többi közvélemény-kutató cég által a közelmúltban készített kutatások eredményeinek. A TÁRKI legfrissebb felmérése szerint a Fidesz-KDNP pártszövetségét a teljes lakosság 19 százaléka, az MSZP-t 14 százaléka, az LMP-t pedig 3 százaléka támogatná, míg a most először mért Együtt 2014 Mozgalomra 7 százaléka szavazna. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 36 százalékon, míg az MSZP 26 százalékon állt novemberben, a frissen belépett Együtt 2014 pedig 13 százalékon nyitott.

Ehhez hasonló adatok jöttek ki az Ipsos november közepén végzett kutatásának eredményeként is. A teljes lakosság körében a Fidesz-KDNP 19, az MSZP 16 százalékon állt, az Együtt 2014 mozgalom támogatottságát a Századvéghez hasonlóan ők sem mérték.