Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán: Az alkotmányt meg lehet változtatni

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Napirenden a titokzatos alkotmánymódosítás

    Ezen a héten három napot ülésezik az országgyűlés. Módosítják az idei költségvetést és számos változtatást fogadnak el a jövő évi büdzséhez. Megkönnyítik a magyar állampapírokat vásároló kínaiak itteni letelepedését. Hétfőre talán kiderül, mit tartalmaz az alaptörvény harmadik módosítása.

  • Ertsey a frakcióban marad, a pártban nem

    Az LMP képviselője a párton belüli vitákat nem akarja már belülről nézni.

  • Lehet-e majd lottózóban cigarettát venni?

    Hétfőn módosítják a trafiktörvényt, de a szerencsejátékok ottani forgalmazásáról még nem biztos, hogy határoznak. Az Európai Bizottság ugyanis korábban azzal a feltétellel bólintott rá a trafiktörvényre, hogy az újfajta boltokban csak dohánytermékeket és azokhoz kapcsolódó kiegészítőket lehet értékesíteni. Amennyiben Brüsszel úgy dönt, hogy a szerencsejáték nem szolgáltatás, hanem termék - erre van esély, bár a kaparós sorsjegy helyzete kétséges -, nem lehet beilleszteni a trafikok termékpalettájába.

  • Mesterházy elhatárolódást akar látni most

    Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a vasárnapi náciellenes tüntetésen azt követelte, hogy hétfőn Orbán Viktor egy órakor a parlamentben határolódjon el a Jobbiktól, mert Rogán Antal fideszes frakcióvezető beszéde nem volt neki elég megnyugtató. Orbán ma mindenképpen felszólal, mert válaszolnia kell néhány képviselő kérdéseire, de nem biztos, hogy teljesíti Mesterházy követelését.

  • Elkezdődik.

  • A Jobbik elnöke szerint az utca embere azt nem érti, hogy miért Gyöngyösi Márton félreértett mondatával foglalkoznak. De Vona rájött: az 1989-es politikai generáció most már csak nagykoalícióban igyekszik túlélni. Vona szerint attól kezdve, hogy Gyöngyösi bocsánatot kért félreérthető szavaiért, hisztéria volt az egész kampány.

  • Napirend előtt Vona azzal folytatja, hogy közben nem kellene elfelejteni, hogy az fontos kérdés, hogy vannak-e kettős állampolgárok a parlamentben. A vasárnapi tüntetés szerinte megmutatta, hogy Jeruzsálemért össze tud fogni az MSZP és a Fidesz, de Magyarországért már nem. "Mi folyik itt uraim?"

  • Vona szerint kiderült hol van a törésvonal Magyarországon, hiszen az EU-ügyében, cigánykérdésben és számos nemzetstratégiai kérdésben a Fidesz és az MSZP a szövetséges, közösen védik az összeharácsolt vagyont és hatalmat. A hisztériakeltés a Jobbiknak csak jót tesz, mert ez kinyitja sokak szemét. "Folytassák csak nyugodtan!"

  • A magyar embereknek nem a sárga csillag hanem a sárga csekk a probléma. Ettől tízmillióan szenvednek. A Jobbik kormányra kerülésétől nem a cigánynak, zsidónak kell félnie, hanem a magyaroknak nem kell mnajd félniük. "Mert Magyarország a magyaroké."

  • Fónagy János államtitkár válaszol, akinek zsidó identitása közismert. Azzal kezdi, hogy mennyi mindent tett a kormány a rezsiköltségek csökkentéséért, vagyis a sárga csekkel kapcsolatos részével foglalkozik Vona felszólalásának. "A Fidesz-KDNP nemcsak gondolt, hanem határozottan intézkedett a családok költségeinek szinten tartásáról, az emelések megakadályozásáról" – mondta Fónagy.

  • Fónagy áttér a lényegre. Szerinte Gyöngyösi bocsánatkérése a nyugati világból átvett rossz gyakorlat. "Bármit el lehet követni, ha utána azt mondja sorry". Szálasinak 1945-ben Vona megbocsátott volna? Ez a történet a 19. század végén kezdődött. "Hatszázezer legyilkolt ember az áldozata ennek a történelmi folyamatnak. Figyelembe kell venni, hogy a szavak mögött százezrek értelmetlen halála van. Hatszázezer magyar embernek az értelmetlen halála."

  • "Nem vagyok kettős állampolgár, hívő sem vagyok. Apám és anyám zsidó volt, ebbe születtem." Zárta beszédét az államtitkár, akinek szavait hosszú vastaps köszöntötte.

  • Szabó Tímea (LMP) az emberi jogok világnapja alkalmából szólal fel. Megköszöni az összes pártnak, amely részt vett a vasárnapi tüntetésen. Szerinte fontos, hogy felül lehetett emelkedni a napi politikai csatározásokon. A remény napját jelentette a vasárnapi megmozdulás.

  • Szabó szerint sajnos a kormányzati intézkedések nem kedveznek az emberi jogoknak. A választási regisztráció súlyos korlátozása az emberi jogoknak, mondja felháborodottan. Szerinte ez egy cenzus a szegények ellen. Általában is a leggyengébbekkel szemben túl kemény a kormány. Például a menedékkérők fogvatartása ilyen felháborító gyakorlat, vagy a hajléktalanok kriminalizálása is.

  • Az egyháztörvényt szégyenletesnek nevezi, ahol legalább a fellebbezéshez való alapjogot kellene megadni az egyházaknak. Strasbourgban rendszeresen megbüntetik Magyarországot. Az internet cenzúrázására készülnek.  "Valami nagyon nincs rendben Magyarországon az emberi jogokkal, nagyon sok a jogsértés". Azonnali változást követel a demokrácia helyreállításáért. A gyűlölet és a kirekesztés így csökkenhet Magyarországon.

  • Rétvári Bence államtitkár válaszol. Szerinte elszigetelt és egyedi jelenség volt a szélsőségesség megjelenése, a gyűlöletkeltő hangnem ilyen. A józan többség Magyarországon az emberi jogok biztosítását akarja. Idéz az alaptörvény azon részéből, ami tiltja a diszkriminációt, és ami az EU alapjogi chartája alapján született. Szerinte ez példaértékű Európában. A kormányzaton belül emberjogi munkacsoport alakult, először a rendszerváltás óta. Az ENSZ-ben 2011 májusában jól vizsgázott Magyarországon egy emberjogi felmérés szerint.

  • Más országokban is van regisztráció, ez nem emberjogi kérdés Rétvári szerint. Mert a választójog egyenlőségét nem befolyásolja a feliratkozás. Eddig a két forduló miatt kellett kétszer elmenni, most a regisztráció, és az egyetlen forduló miatt kell elmenni. A stratsbourgi ítéletekről pedig azt mondja, hogy 2006-os ügyeket is elítéltek ott. Rétvári szerint arról sem kellene hallgatni. Az egyházügyi törvényt pedig megdicsérte a Velencei Bizottság is.

  • Harangozó Tamás (MSZP) folytatja a napirend előttieket. Egy idézettel kezd, amely többek között így szól: "Ha nagyot akarunk csinálni, zsidót ütünk". Az idézet Ady Endrétől származik, a Nagyváradi Naplóban megjelent Menjünk vissza Ázsiába című tárcájából.

  • Harangozó sorolja, hogy milyen önkormányzati ügyekben működött együtt a Fidesz és a Jobbik. És Orbán Viktort is idézi, aki van amiben egyetértett egy jobbikos felszólalóval. Harangozó szerint Rogán Antal vasárnapi szavai őszintének tűntek, de most konkrét tettek kellenek, karanténban kell tartani az ordas eszméket, a Horthy-kultusz feltámasztását hagyják abba, és Orbán Viktor személyesen ítélje el a Jobbikot.

  • Rétvári Bence államtitkár válaszol megint, és szintén idézettel kezd. Donáth László volt szocialista képviselőt idézi, aki szerint van aki tüntet a rasszizmus ellen, aztán otthon cigányozik. Rétvári szerint karanténban van a Jobbik a parlamentben, de valamiért majdnem annyi szavazatot kaptak mint az MSZP.

  • A Gyurcsány-Bajnai korszak termelte ki a társadalmi igényt a Jobbikra az államtitkár szerint. A gumilövedékek és a rossz gazdaságpolitika alapozta meg a Jobbik megerősítését. Az MSZP-s miniszterelnökök nem otthon léptek fel a szélsőségesekkel szemben, hanem külföldön panaszkodtak. A mostani kormány viszont itthon hoz törvényeket, például az egyenruhás bűnözés elleni törvényt említi.

  • Sorolja a Btk. szigorításait, ami a kisebbségek védelmét erősítette. A házszabályt is szigorították, a személyt és csoportot sértő felszólalók ellen. "Ez a kormányzat lépett". Említi a Wallenberg emléknap megszervezését. "Ez a kormány fel tudja mutatni, hogy mit tett a kirekesztés ellen". "Mi nem politikai tőkét akarunk kovácsolni" - szerinte az MSZP a gyűlölet szításában érdekelt viszont.

  • Varga László (KDNP) is Gyöngyösi Márton felszólalásával foglalkozik. Szerinte a Jobbik profitált belőle, mert a választók nem a Jobbik belharcaival foglalkoznak most. A hangos botrány az ő érdekük volt, ne a Szegedi Csanád-ügyre figyeljenek az emberek. A gyűlöletre és az előítéletre játszik rá a Jobbik.

  • Varga: A baloldalnak is jól jött ez a felszólalás, mert azt akarták láttatni, hogy növekszik itt az antiszemitizmus. Végre lett mire kampányt építeni, úgy kellett nekik mint egy falat kenyér. Varga szerint a Demokratikus Charta óta a szélsőjobbal való riogatástól vár politikai sikert a magyar baloldal. A zsidó polgártársaink mély szenvedésének jelképét – a sárga csillagot – kampánycélra vették elő.

  • Varga: A határon túli magyarságnak tett rosszat Gyöngyösi felszólalása, hiszen a román, szlovák, szerb politikusok is azt állítják, hogy nemzetbiztonsági kockázat, ha az ottani magyarok kettős állampolgárok. Magyarország nemzetközi híre is csorbát szenvedett Gyöngyösi miatt, mert a külföldi tudósítások nem emelik ki, hogy itt csak a Jobbikról van szó.

  • Varga: A hiteles és tiszta keresztény tanítás minden rasszizmust elutasít. Magyarországon kisebb a rasszizmus mint Nyugat-Európában.

  • Rétvári Bence államtitkár reagál. Szerinte már nemcsak a szocialisták, hanem a jobbikosok is rontják az ország jóhírét külföldön. A jobbikosok figyelmébe ajánlja, milyen felháborító lenne, "ha egy tőlünk északra lévő országban" a kettős állampolgár magyarokról akarnának listát írni. Éppen a határon túli magyarok kettős állampolgárságát nehezítette a Jobbik.

  • A Jobbik országszerte kettős kereszteket állított idén is. Rétvári szerint nem lehet egyszerre zsidók listáját akarni és kettős keresztet állítani. "Ez így nem megy".

  • Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője üdvözli, hogy a kormány pénteken megállapodott az E.On gázüzletágának visszavásárlásról. Nem mindegy, hogy egy monopolhelyzetben lévő vállalkozás külföldi vagy magyar tulajdonban van-e. A kormány a fogyasztók és a családok mellett állnak. Az árszabályozás erről szólt, míg korábban az infálciót meghaladóan emelkedtek az energiaárak.

  • "Tisztességtelen és aljas dolog összemosni a sárga csekket a sárga csillaggal" - fordult Vona Gáborhoz. Szerinte Novák Előddel sem az a baj, hogy kérdez, hanem hogy provokál. Az MSZP-től pedig azt kéri, csak olyan erkölcsi mércét állítsanak, amit maguk is képesek megugrani. Számos indítványt hozott, amit a jobbikosok és a szocialisták is aláírtak, hármat Mesterházy és Gyöngyösi együtt írt alá.