Az iskolaátadó városok visszalépésére vár a kormány

2012.12.04. 19:49 Módosítva: 2012.12.04. 20:10
Az iskolaátadásokról egy bizottság dönt hamarosan, mondta az Inforádióban Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott vezetője. A kormányt meglepte, hogy hány település mondana le oktatási intézményéről.

Kilenc napig vár a kormány, hátha meggondolják magukat a települések, amelyek átadnák településüket az államnak, nyilatkozta az Inforádiónak Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott vezetője.

Ahogy arról beszámoltunk, a kormányt meglepte, hogy 228 háromezer főnél nagyobb település is él az iskolaátadás lehetőségével. Így olyan nagyobb városok lemondanának iskolájuk működtetési jogáról, mint Cegléd, Érd, Mohács, vagy Sárospatak. Marekné a kilencnapos türelmi idővel magyarázza, hogy egyelőre nincs koncepciójuk, milyen pénzügyi konstrukcióban működtetné az állam az iskolákat.

"Ha ez szükségessé válik, akkor a források hozzárendelése felmerül, hiszen az is a nyilatkozatokkal kapcsolatos döntések függvénye, hogy milyen, az önkormányzatot terhelő hozzájárulás-fizetési kötelezettséggel veszi át az állam az adott oktatási intézményt." - mondta az illetékes.

Átveszik, de a nagy településnek fizetnie kell

Az érintett 228 iskolát kész átvenni az állam, de esetükben  döntés lesz arról, hogy hozzá kell-e járulni a költségekhez. Az illetékes szerint előfordulhat, hogy egy 3000 főnél népesebb település esetében az adott önkormányzatnak is be kell szállnia a működtetés finanszírozásába.

A kisebb települések esetében lehet fordított a helyzet, vagyis az önkormányzat dönthet úgy, hogy szeretné a továbbiakban is működtetni az iskoláját, ám a település pénzügyi helyzetét felmérve a miniszter hozhat olyan döntést, hogy nem maradhat az intézmény finanszírozása a településnél, mert nem tudnák biztosítani a működés költségeit.

Amennyiben minden iskolával kapcsolatban megszületik a döntés, akkor lesz látható, hogy ez mekkora állami forrást igényel, és a szükséges pénzt az állam biztosítani fogja - mondta az interjúban Marekné Pintér Aranka.