Előkerült a Gripen-jelentés

2012.12.06. 06:37 Módosítva: 2012.12.06. 08:26

Megtalálta a korábban elveszettnek hitt Gripen-jelentést a honvédelmi tárca, miután Hende Csaba honvédelmi miniszter átfogó vizsgálatot rendelt el a dokumentum felkutatására - írja a Népszabadság. Az eredetileg 2007-ben készült, a Gripen vadászgépek vitatott beszerzésének körülményeit vizsgáló úgynevezett Vadai-jelentésről korábban a szakminiszter azt állította, hogy a dokumentum "hivatalosan nem is létezik" - írja a lap csütörtöki számában.

A 85 oldalas dokumentumot Gyurcsány Ferenc kormányfő utasítására Vadai Ágnes akkori honvédelmi államtitkár és néhány elemző készítette. Akkor csak egy kis részét hozták nyilvánosságra, az anyagot 45 évre titkosították a katonai beszerzés részletei miatt.

Az elveszettnek hitt jelentést a napokban megtalálták. A honvédelmi tárca tájékoztatása szerint az irat szám nélkül, egy példányban készült, és nem ügyviteli úton továbbították 2007-ben a miniszterelnöknek, a dokumentumnak a mai Miniszterelnökség jogelődje adott számot. Ezzel a számmal került vissza a jelentés 2009-ben a honvédelmi tárcához, azon belül is a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal jogelődjének irattárába, ahonnan az előkerült.

A Honvédelmi Minisztérium a lappal azt is közölte, hogy a jelentés titkossá minősítése az alaki hibák ellenére tartalmilag indokolt volt.