Erdő Péter elégedetlen a hittanoktatás szervezésével

2012.12.06. 13:07 Módosítva: 2012.12.06. 13:43

Erdő Péter bíboros szerint végig kell gondolni részleteiben a kötelezően választható hittan- vagy etikaoktatás által felvetett kérdéseket, mert egyelőre „nagyon komoly szervezési problémák vannak”.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) téli rendes ülése után a testület elnöke hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy legyen a diákoknak joguk eldönteni, hittan- vagy etikaoktatást választanak.

Arról is beszélt, hogy a tervek szerint felmenő rendszerben vezetik be a kötelezően válaszható hittan vagy etikaoktatást, így ha például az 1., 5. és 9. osztályokban ezt megteszik, akkor a többi évfolyamon egyelőre fakultatív marad ez a lehetőség, utóbbiakban pedig majd a következő tanévektől kezdődően kell választaniuk a tanulóknak.

Erdő Péter közölte: jelenleg országosan a tanulók 30 százaléka jár valamely felekezet hittanóráira, és most is van rá lehetőség, hogy ne az iskolában, hanem egyházi épületben tartsák meg ezeket. Egy komplett hittancsoport a legritkább esetben kerül ki egyetlen osztályból – tette hozzá.

Az országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a sok vitát kiváltó köznevelési törvényt. Azt a kitételt egy módosító javaslattal törölték a törvényjavaslatból, hogy az állami és önkormányzati nevelési-oktatási intézmény nem nyilváníthat ki vallási vagy világnézeti elkötelezettséget.

A törvényben szerepel az a pont is, hogy a vallási, világnézeti információkat tárgyilagosan, sokoldalúan kell közvetíteni és ezzel nem lehet sérteni a gyermek, a tanuló, a szülő, a pedagógus vallási, világnézeti meggyőződését.