A HÖOK népszavazást akar a tandíjról

2012.12.06. 11:15
A Höok szerint a kormány szerdai döntése a tandíjas oktatás bevezetését jelenti, ezért népszavazást kezdeményeznének. Jövő héttől egyetemi megmozdulások kezdődnek.

A tandíjmentes felsőoktatási helyek számának drasztikus csökkentése a tandíjról is szóló 2008-as népszavazás eredményeinek meghazudtolása, mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetője. Nagy Dávid szerint a kormány szerdai döntése gyakorlatilag a tandíjas oktatás bevezetését jelenti.

Ezért a HÖOK „összefogásra hívott fel minden olyan szervezetet és személyt, aki a magyar felsőoktatásért akar tenni”, hogy népszavazást kezdeményezzenek a tandíjmentes felsőoktatásért.

A HÖOK a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón három célt fogalmazott meg. Tandíjmentes felsőoktatást, a röghöz kötés eltörlését, továbbá a tegnap bejelentett 2013-as keretszámok azonnali újragondolását követelik.

Egyúttal elmondták, hogy a jövő héttől egyetemi megmozdulások is várhatók, amelyek formájáról valószínűleg a pénteki választmányi ülésen döntenek.

A HÖOK egyébként azért éppen az NGM előtt demonstrált a négy illetékes minisztérium közül, mert elmondásuk szerint most vált világossá, hogy ők a felelősek, hiszen egyedül fiskális szempontok számítanak a felsőoktatást érintő döntéseknél.

A sajtótájékoztató végén a HÖOK küldöttsége szénkockákat helyezett el a minisztérium lépcsőjén. Demonstrációjukat eredetileg ugyanis a szénszünet miatt hirdették meg, és a szerdai döntések miatt változott célkitűzésük fókusza.