Semjén visszautasítja az erkölcsi vádakat

2012.12.08. 13:35 Módosítva: 2012.12.08. 14:29

"Teljes jóhiszeműséggel jártam el, ezért minden erkölcsi természetű vádat visszautasítok" - jelentette ki a plágiumgyanús ügye miatt sajtó elé álló miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt szombaton. "Az érintett oktatóknak a vitatott szövegeket szükségszerűen ismerniük kellett, ha bármilyen tudományetikai probléma lett volna, miért nem akkor jelezték, miért húsz év után akarnak pellengérre állítani" - fogalmazott a politikus.



Semjén azt mondta, hogy ő a kezdetektől teljes nyitottsággal kezelte az ügyet, nyilvánosságra hozta a vitatott szövegeket. A plágiumvádról azt állította, hogy mindenben az ELTE oktatói intenciói szerint járt el. Semjén felemlegette, hogy tíz féléven keresztül az összes bizonyítványa jeles vagy kitűnő volt, a diplomája is. "Szakmai kompetenciám, hozzáértésem nem kérdőjelezhető meg" - mondta. Semjén Zsolt a rövid sajtótájékoztató végén kisietett a teremből. Nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy lemond-e.

Pénteken ismertette az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja, Tausz Katalin a Semjén Zsolt szociológiai szakdolgozatának ügyében lefolytatott vizsgálat eredményét. Az ELTE által felállított bizottság megállapította, hogy "nagyon jelentős szövegegyezés" van Semjén 1992-es diplomamunkája és konzulense, Molnár Attila írásai között. A bizottság szerint Semjén súlyos tudományetikai vétséget követett el, ennek azonban az egyetem részéről nem lesz következménye, mert utólag már nincs lehetőségük eljárást indítani. A dékán ugyanakkor úgy fogalmazott: "az erkölcsi vétkek nem avulnak el".



Semjén pénteken az ELTE-sajtótájékoztató után személyesen nem nyilatkozott. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan viszont a nevében azt közölte, hogy Semjén Zsolt tudomásul veszi az ELTE bizottságának hivatalos állásfoglalását, amelynek alapján semmilyen intézkedés nem indul szakdolgozata ügyében. A politikus "véglegesen és hivatalosan is lezártnak tekinti a témát", tette hozzá. Semjén szombat délelőttre gondolta meg magát, ekkor hirdették meg, hogy délután egykor sajtónyilatkozatot tesz.

Semjén Zsolt 1991-ben védte meg teológiai témájú doktori disszertációját a Pázmány Péter Hittudományi Akadémián, az ELTE szociológiai tanszékén pedig 1992-ben készítette szakdolgozatát. A plágiumügyet kirobbantó hvg.hu írta meg, hogy a szociológiai szakdolgozat javított, második kiadása jelentős átfedést mutat Semjén témavezető tanárának, Molnár Attilának két, egy 1992-es és egy 1993-as tanulmányával.

A hvg.hu emlékeztetett rá, hogy Molnár Attila még a vizsgálat bejelentésének napján azt állította, hogy tanulmánya saját szellemi terméke, illetve hogy az egyetemi életben megszokott módon számtalan közös kutatást folytatott hallgatóival, ebben az esetben is. Társszerzőként azonban nem tüntette fel a tanulmánya Semjén Zsoltot, erre pedig nem adott magyarázatot.