Füstölt a metró a Dózsa György útnál

2012.12.10. 19:03 Módosítva: 2012.12.10. 20:49

Leszállították az utasokat a 3-as metró Dózsa György úti megállójánál, miután füstölni kezdett a szerelvény. A metrón utazó kollégánk szerint ködszerű és büdös füst terjeng lent, ezen áthatolva kiderült,  hogy a metró elején lévő egyik kocsi aljából szivárog a füst. Többet egyelőre nem tudni, mert a többi utassal együtt őt is kipaterolták az állomásról. A Deák térig nem jár a metró.

A tűzoltók három járművel érkeztek a helyszínre. Györök Balázs, a Metró Egyesület alelnöke azt közölte, hogy 18:55 és 19:32  között a 3-as metró vonalon Deák tér és Újpest-központ között a metróközlekedés szünetelt, autóbuszos pótlás volt. A Dózsa György út bal peron mellett egy 81-es típusú szerelvény közbülső kocsija füstölt. A szerelvényt és az állomást a metró dolgozói kiürítették. A Tűzoltók  és a metró szakemberei a szerelvényt átvizsgálták, majd kivitték a vonatot a járműtelepre.

Tavaly tavasszal a metrótüzek után öt 43 éves és harmincnyolc 41 éves kocsit vontak ki a forgalomból. A német TÜV Rheinland cég által idén nyáron készített jelentés szerint az orosz metrókocsikban vizsgált 34-féle alkatrészből (kapcsolók, diódák, ellenállások, biztosítékok, akkumulátorok) 11 kapott katasztrofális, 15 pedig a kritikus minősítést. A kísérletekről készült videófelvételek szerint az egyik menetzárlatos tekercs robbanásszerű hang kíséretében gyulladt ki, a soros-párhuzamos átkapcsoló berendezés pedig némi szikrázás után lángra lobbant, ami miatt még az ott levő szakemberek is riadtan kiabáltak.