A HÖOK a Műegyetemen kérdezné Orbánt a tandíjról

2012.12.11. 07:09

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nyílt levélben hívta meg Orbán Viktor kormányfőt szerdára a Műegyetemre, a felsőoktatási intézkedések ellen tervezett tiltakozó hallgatói rendezvényre. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke úgy fogalmazott: a hétfői több ezres hallgatói fórumon, az azt követő tüntetésen és felvonuláson mindenki a kormányfő véleményét kívánta hallani – többek között – a felsőoktatásban bevezetett tandíj ügyében.

A HÖOK ezért azt kéri, hogy a miniszterelnök vegyen részt a szerdai hallgatói fórumon, és ott mondja el a Fidesz és – azzal együtt – a személyes "véleményváltozásának okát", valamint a 2008-as népszavazáskor kinyilvánított álláspontjukhoz való jelenlegi viszonyukat.

Hétfőn az ország több pontján tartottak tiltakozó megmozdulásokat a diákok. Szegeden összeláncolva, a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és spontán hídlezárással tüntettek a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, a keretszámok csökkentése ellen a hallgatók.

Este közel száz gödöllői egyetemista vonult a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy szolidaritásukat fejezzék ki budapesti és vidéki társaikkal.

A következő napokban várhatóan folytatódnak a diáktüntetések. A kormány a múlt héten jelentette be, hogy 2013-tól csak tízezer felsőoktatási hallgató képzését finanszírozza az állam teljes mértékben, a többieknek részben vagy teljesen ki kell fizetniük a képzés kölségét. A rektori konferencia elutasította az egyeztetett nélkül bejelentett keretszámcsökkentést, kormányrészről ugyanakkor folyamatosan tagadják, hogy a költségtérítés a tandíj egy formája lenne, és inkább az új diákhitel-programról beszélnek.

Az oktatási államtitkárság hétfői közleményében azt írta: bízik abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások a hallgatókért és nem ellenük vannak.