Búcsúznak Budapesttől a szovjet trolik

2012.12.11. 12:56

Januártól kivonhatják a forgalomból a szovjet eredetű ZIU-9B (vagy ZIU-682) típusú trolibuszokat, értesült az iho.hu.

A jelenleg is zajlik a BKV trolibuszparkjának felújítása és hatósági vizsgáztatása, most dől el, melyik trolik maradhatnak forgalomban 2013. január 1-e után. A felújítási munkálatok és az Eberswaldéból használtan vásárolt MAN/Gräf&Stift trolik honosítása és üzembe helyezése miatt valószínűleg januártól már nem fogják forgalomba küldeni az igen elhasználódott, szovjet eredetű járműveket.

A ZIU trolik üzemeltetése eddig sem volt gazdaságos a többi trolifajtához képest, felújítani pedig komoly költségekkel járna, ezért érthető, hogy a BKV nem kívánja ezt a típust forgalomban tartani – írja a lap.

December elején még tizennyolc darab ZIU-9-es volt a BKV járműállományában, ebből 16 rendszeresen közlekedett is. Egy példány biztosan a járműmúzeumba fog kerülni, egy másikat pedig nosztalgiajárműként újíthatnak fel.

Aki szeretne elbúcsúzni a járművektől, decemberben még megteheti, a 74-s és 78-as vonalon hétköznaponként rendszeresen közlekednek, szombatonként pedig a 76-os vonalát érdemes figyelni.

A ZIU a világ legnagyobb darabszámban gyártott trolibusztípusa, Budapesten közlekedtek eddig a legrégebbi, még napi forgalomban résztvevő példányai. A 904-es számozású ZIU-9-est 34 évvel ezelőtt, december 28-án állították forgalomba.