no

Gyanús haláleset miatt nyomoznak a Kozma utcai börtönben

2012.12.11. 19:03

Múlt pénteken a déli órákban a Kozma utcai Budapesti Fegyház és Börtönben rosszul lett, majd meghalt egy elítélt, erősítette meg az Index rendkívüli halálesetre vonatkozó értesülését a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) sajtóirodája. A férfi a háromfős zárkájában lett rosszul. A BVOP tájékoztatása szerint az intézet dolgozói azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, de a férfi életét a gyors és szakszerű ellátás ellenére sem sikerült megmenteni. Az egészségügyi rendelőben halt meg.

Meg nem erősített információink szerint a 61 éves elítéltet a zárkában társa vagy társai két napon át verték halála előtt. A BVOP sajtóirodája azt közölte, hogy az orvosi vizsgálat során felmerült az idegenkezűség gyanúja, ezért a zárkatársakat azonnal elkülönítették. A börtön parancsnoka halált okozó testi sértés gyanúja miatt feljelentést tett, a rendőrség elkezdte a nyomozást. A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka vizsgálatot rendelt el az eset körülményeinek feltárására.

Szájbevarrásért négy év három hónap járt

A büntetés-végrehajtási statisztikák viszonylag kevés rabok közötti erőszakos cselekményt jegyeznek fel. A 2011-es évkönyv szerint országosan a szemérem elleni erőszak esetszáma 27, a súlyos testi sértésé 96, a kényszerítésé 131 volt. A Kozma utcaihoz hasonlóan súlyos, halállal végződő eset majdnem két éve történt utoljára. 2011 január elsején, a szilveszter utáni hajnalon a Váci Fegyház és Börtönben két fogvatartott annyira súlyosan bántalmazott egy harmadikat, hogy belehalt a sérüléseibe. A támadók öngyilkosságot kíséreltek meg borotvával, de őket megmentették.

Idén januárban a kaposvári börtönben történt egy olyan támadás, amely ugyan nem végződött halállal, de brutalitása miatt nagy visszahangja volt. Az egyik fiatalkorú elítélt összeverte a cellatársát, a száját tűvel és cérnával összevarrta, hátára pengével feliratot karcolt, bal lábát tollal összeszurkálta, jobb lábát összevagdosta, és megfenyegette, hogy eszik a húsából. A támadót gyorsított eljárásban állították bíróság elé, és márciusban meg is volt az elsőfokú ítélet: négy év három hónap börtön különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértésért.

Kényszerközösségben elkerülhetetlen

A megelőzésre vonatkozó kérdésünkre a BVOP sajtóirodája azt válaszolta: az alapvető szakmai feladatok ellátása mellett a büntetés-végrehajtás kiemelt figyelmet fordít arra, hogy megelőzze a fogvatartottak egymás sérelmére elkövetett cselekményeit, a tudomásukra jutott, feltárt eseményeket minden esetben fegyelmi-, illetve (ha a körülmények és a tények azt indokolják) büntetőeljárások követik.

„A börtönökben rendszeresen foglalkozik nevelő, pszichológus és lelkész a fogvatartottakkal, ugyanakkor elkerülhetetlen, hogy a kényszerközösségben az elítéltek egy része az erőszakos megoldásokat tekintse eszközként a konfliktusok rendezésére” – tették hozzá.