A Parlament lépcsőjéig jutottak a diákok

2012.12.12. 21:03 Módosítva: 2012.12.14. 12:04
Több ezres felvonulás lett a tandíj ellen a Műegyetem aulájában tartott tüntetésből. A felvonuló diákok hatalmas dugót okoztak a belvárosban, elmentek a Nemzetgazdasági Minisztérium, majd a Parlament elé. Itt egy több száz fős csoport az elzárt területre is behatolt, de a rendőrök útjukat állták. Tüntetéseket tartottak vidéken is, Szegeden a diákok a Fidesz helyi irodájába akartak bemenni.

Színültig megtelt szerda délután a Műegyetem aulája. A nagy hideg miatt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) jó érzékkel ide szervezte a tandíj és a hallgatók röghöz kötése elleni tüntetést. Az események percről percre>>>

Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán délután még azt állította: olyan egyetemisták tüntetnek most a kormány felsőoktatási átalakítási tervei ellen, akiket ezek nem is fognak érinten, hiszen az új szabályok csak a jövő évben felvételizőkre, nagyrészt a mostani középiskolásokra vonatkoznak majd. A tüntetésen azonban nemcsak egyetemisták vettek részt, hanem középiskolások, szülők és egyetemi oktatók is.

Összefogtak

Egyelőre nincs hír a diákhitel könnyítéséről

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden jelentette be, hogy a kormány még kedvezőbbé akarja tenni a képzési költségek fedezésére létrehozott DIákhitel 2-t. Ez feltehetően az állami támogatás növelésével a jelenlegi 2 szézalékos kamat további csökkentését jelenti majd. A kérdés a szerdai kormányszóvivői tájékoztató időpontjáig nem került napirendre. Giró-Szász András kormányszóvivő a diákhitel kamatának csökkentéséről szóló sajtóhíreket nem kívánta kommentálni. Mint mondta: ha a tanácskozás délutáni programjában felmerül a téma, tájékoztatást fognak adni róla.

A demonstráció elején a szervezők külön kiemelték, hogy örülnek annak, ha a pártok képviselői magánszemélyként jelenlétükkel is támogatják őket, de a pártok támogatásából nem kérnek, mert ez mindenki ügye, senki nem sajátíthatja ki. A szerdai rendezvényre Orbán Viktort is elhívták, de a kormányfő nem ment el. A kivetítőn ezért Orbán korábbi, tandíjellenes nyilatkozatait játszották le.

Az látható volt, hogy az egyetemi keretszámok drasztikus csökkentése, a fizetős képzések kiszélesítése és az állami támogatású hallgatók magyarországi munkára kötelezése széles összefogást kovácsolt az oktatásban érdekelt szervezetek között. Ott voltak a HÖOK-kal korábban konfliktusba kerülő Hallgatói Hálózat tagjai, a rektori konferencia, a felsőoktatási dolgozók, az Oktatói Hálózat, az egyik sztrájkkészültségben lévő pedagógus szakszervezet (PDSZ) és egy újonnan alakult középiskolás szervezet, a Diákellenállás A Felsőoktatásért képviselői is.

Mendrey László, a PDSZ vezetője külön kifejezte, hogy a diákok példát mutatnak szolidaritásból és összefogásból. Többséguk ugyanis nem magáért, hanem az utána következőkért tüntet. Támogatásáról biztosította a hallgatókat a Magyar Rektori Konferenciát képviselő Solti László, a Szent István Egyetem rektora is.

Tüntetnek a gimnazisták is

A HÖOK és a Hallgatói Hálózat elnöke is azonos követeléseket fogalmazott meg: párbeszédet akarnak a köz- és felsőoktatás reformjáról, a 2011-es keretszámok visszaállítását akarják, a forráskivonás megszüntetését, a hallgatói szerződések eltörlését és széles egyetemi autonómiát.

Felszólalt a négy szegedi és két budapesti diák által alapított Diákellenállás A Felsőoktatásért két képviselője is. Ábrahám Máté azt mondta: Orbán Viktor most attól fél, hogy találkozik saját fiatalságával és nem ismerik meg egymást. A diák szerint Orbán Viktornak annak idején sem tandíjat, sem diákhitelt nem kellett felvennie azért, hogy jogász lehessen és feltette a kérdés, a mai fiatalok miért nem kapják meg ugyanezt a lehetőséget.

A fórum végén Nagy Dávid, a HÖOK elnöke "sétára" invitálta a résztvevőket. A tömeg az utcán több ezresre duzzadt. A menet az Erzsébet-hídon átment Pestre, majd az Astorián és a Deák téren keresztül a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épülete elé vonult. A spontán felvonulás nagy dugót okozott a belvárosban, de a rendőrség nem lépett közbe.

Hideg volt, tüzet raktak

A tüntetők innen a Parlamenthez vonultak. A békét akaró HÖOK-os szervezők intése ellenére egy több száz fős csoport itt bement az elzárt parlamenti parkoló területére és fáklyákkal az országház lépcsőjéig ment. Gumibotos rendőrök sorfala állt eléjük. A rendőrök ezután megtisztították a lépcsőket.

A tüntetésen itt már nemcsak a felsőoktatásról, de az összetartásról és a politikai függetlenségről is hangzottak el szónoklatok. Az elképesztő hideg miatt a tüntetők is kezdtek hazaszállingózni, de egy kemény mag kitartott: a fáklyákból és gerendákból tüzet raktak, hogy melegedjenek.

Este fél kilenckor már csak néhány százan maradtak, akiket a rendőrség felszólított a távozásra. Kilenc óra körül a diákok elhagyták a Kossuth teret. Többen még a Corvinus Egyetemre mentek, hogy ott hallgatói fórumot tartsanak.

Vidéken is tüntettek

A budapesti tüntetéssel egy időben Szegeden, Sopronban, Gödöllőn és Nyíregyházán is tiltakoztak diákok a kormány felsőoktatási elképzelései ellen. A szegedi hallgatók szerda délután a Fidesz helyi irodájában akarták átadni követeléseiket. Az épület zárva volt, ezért a diákok teleragasztották az iroda portálját, hogy "a fideszes politikusok is megtapasztalhassák, milyen a kilátástalanság".

Sopronban kb 200 diák demonstrált a Fő téren, a Szent István Egyetem gödöllői kampuszán kiáltványt fogadtak el, a Szombathelyen tartott fórumon pedig arról állapodtak meg, hogy csütörtök reggel ismét összegyűlnek, és a tiltakozás egy másik, ugyancsak békés módját választják.