Hatóság vizsgálja a repülőtéri káoszt

2012.12.13. 09:26 Módosítva: 2012.12.13. 09:30

A Légügyi Hivatal közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja, mi okozta a budapesti repülőtér irányítótornyának és az elektromos ellátórendszer sérülését, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A műszaki hiba miatt pénteken fél napra le kellett zárni a Liszt Ferenc repülőteret, a rend csak másnap délelőtt állt helyre.

A minisztérium tájékoztatása szerint a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. (HC) az üzemeltető Budapest Airporttól (BA) bérli a repülőtéri irányítói tevékenység ellátáshoz szükséges épületrészt. A légiforgalmi szolgálat a közműszolgáltatásokat, többek között az elsődleges és a tartalék áramellátó rendszerből származó szünetmentes áramellátást szintén a repülőtér üzemeltetőjétől vásárolja.

Az elsődleges áramforrások és a Budapest Airport tartalék ellátórendszere sérülésekor a HC beépített harmadlagos rendszere tovább szolgáltatta az energiát. Miután felmérték, hogy a BA nem tudja rövid időn belül elhárítani a hibát, lekapcsolták a berendezéseket.

Az irányítótornyot harminc éve adták át, az épületet leromlott műszaki állapota miatt fel kell újítani, a rekonstrukció a repülőtér üzemeltetőjének feladata. A munkálatokkal kapcsolatos tárgyalások azonban az utóbbi két évben eredménytelenül zárultak a HC és a Budapest Airport között.