Az ombudsman elfogadhatatlannak tartja a gyógyszeres kezelések csökkentését

2012.12.14. 13:48

Elfogadhatatlannak tartja az ombudsman a nagy értékű gyógyszeres kezelések számának drasztikus csökkentését célzó jogszabály-módosítás tervezetét, mert az szerinte a kiszolgáltatott helyzetben lévő betegek élethez és emberi méltósághoz való jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével kapcsolatban is súlyos alkotmányos aggályokat vet fel.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye szerint az ombudsman az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának írt véleményében jelezte, a szabályozástervezetet haladéktalanul újra kell gondolni, mivel az alkotmányos indok nélkül, kizárólag költséghatékonysági szempontok miatt korlátozná az egyes betegségtípusok esetén igénybe vehető terápiás lehetőségeket.

A biztos felhívta a szaktárca figyelmét arra: a finanszírozási szabályok átalakítása miatt előfordulhat, hogy egyes szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos pszichiátriai kórképek, illetve előrehaladott tumoros folyamatok esetén a betegek „gyakorlatilag nem részesülhetnek megfelelő orvosi ellátásban". A terápiák finanszírozásának átalakításával ugyanis a kezelőorvosok nem választhatják a betegek állapota alapján indokolt, jobb életminőséget biztosító, illetve  szakmailag leginkább megfelelő, de esetenként költségesebb ellátási formát.

Szabó Máté szerint nem elégséges, hogy a betegeknek az állapotukkal és gyógykezelésükkel kapcsolatban elviekben továbbra is lehetőségük van szakorvosi másodvélemény kérésére. A terápiás költségek csökkentése miatt ugyanis a szakorvosok – a kezelő intézmények megfelelő gazdasági hátterének hiányában – nem térhetnek el a tervezet által előírt kezelési módoktól. A biztos hangsúlyozta, hogy a különösen elterjedt szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő, egyébként is magas rizikófaktorú, súlyos állapotú betegek alapvető jogainak, a kezelésekhez való hozzáférésének biztosítása nem lehet csak finanszírozási kérdés.

Az ombudsman szerint tehát jelenlegi formájában a tervezet nem felel meg az alaptörvény rendelkezéseinek, olvasható a közleményben. Az alapjogi biztos jelezte azt is: ha a rendelet tervezetét változatlan formában fogadják el, akkor – a korábbi ombudsmani gyakorlattal összhangban – Szabó Máté megfontolja, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, illetve kezdeményezi a hatálybalépés felfüggesztését. A kommüniké emlékeztet arra, hogy a biztos korábban már kezdeményezte az Alkotmánybíróság eljárását a cukorbetegek inzulinellátásával kapcsolatos társadalombiztosítási támogatások átalakításának ügyében is.